3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De wintertijd is ingegaan, de dagen worden allengs korter, maar niet getreurd: aan concerten geen gebrek in november. Liefhebbers van metal en aanverwanten worden deze slachtmaand op hun wenken bediend door Little Devil en het officieel heropenende 013, maar ook daarbuiten is er ruim gelegenheid om de beentjes te strekken dan wel met de voetjes van de vloer te gaan.

RICHIE DAGGER + NEED – 5 NOVEMBER, EXTASE
Voor een vliegende start van de maand vervoeg je jezelf het beste bij de lokale branieschoppers van Richie Dagger, die deze donderdag in Extase een langspeler op de wereld loslaten. Ze worden daarbij gesteund door het Amsterdamse NEED, wier leden al in een keur aan herriebands gespeeld hebben. Feest verzekerd. (Een week later kun je trouwens op dezelfde plek terecht bij Stadswacht.)

ZOON – 6 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Mocht je in contact willen treden met je innerlijke tiener, dan ben je vandaag van harte welkom bij de afscheidsshow van Destine in 013. Oudere jongeren wordt echter geadviseerd zich naar Little Devil te begeven, waar diverse rockveteranen verenigd in het nieuwe project ZooN een gratis try-out op de planken brengen (en hé, mis ook die Mongoolse folkmetaltroep twee dagen eerder niet).

TEMKO SESSIONS – 11 NOVEMBER, PARADOX
Het programma van Paradox staat als altijd weer bol van de boeiende concerten, van een optreden van de gerenommeerde Amerikaanse fusiongroep Yellowjackets tot een cd-presentatie van bastaard Marco Martens, om nog maar te zwijgen van de twee PaRaDoXaal-performances in de Concertzaal. Gratis vreemd vermaak komt de elfde van de elfde in de vorm van de 'minimal metal' van TEMKO.

SHOULDERS OF GIANTS + PARAMATMAN – 12 NOVEMBER, HALL OF FAME
De gasten van Shoulders of Giants hebben de afgelopen tijd bepaald niet stilgezeten, en presenteren vandaag het klinkende resultaat in de Hall: volwaardige debuutschijf 'At Wits' End', mede mogelijk gemaakt door een geslaagde crowdfundingsactie. Ga vooral eens een kijkje nemen bij deze ambitieuze alternatieve rockers, ook al vanwege het beukende voorprogramma Paramatman.

013 RE:OPENS – 13 NOVEMBER, ALLE ZALEN 013
Het vergrote 013 is stiekem alweer een maandje in bedrijf, maar bij een vernieuwd pand hoort natuurlijk ook een officiële heropening. Die vindt plaats op vrijdag de dertiende, precies zeventien jaar na de opening van het oude 013. Verwacht een hele reeks bands en DJ's, waaronder lokale acts als Fake Billy & The False Prophets en The Black Marble Selection. Dat wordt vast reuzeleuk.

MONOMENTUM PRESENTEERT: GRIJS GEBIED 2015 – 14 NOVEMBER, HALL OF FAME
Het Tilburgs/Eindhovense Monomentum heeft al een paar release-feesten in Hall of Fame onder de riem. Nu komt dit uiterst sympathieke label echter met een heel festival op de proppen, waarin het twee zijden van de muzikale medaille wil belichten: een donkere Yin- en een lichte Yang-kant, tezamen opgaand in een groot Grijs Gebied. De line-up en overige info vind je op Facebook.

3VOOR12 PRESENTEERT: ALABAMA SHAKES – 16 NOVEMBER, GROTE ZAAL 013
Net als in oktober presenteert grote broer 3voor12 deze maand enkele evenementen in 013: voordat indiegrootheid Belle And Sebastian eind november voor haar enige Nederlandse show naar Tilburg afreist, is het aan Alabama Shakes om de erfenis van Sister Rosetta Tharpe en talloze andere oude zuidelijke muziekiconen in verfriste vorm naar een vers publiek te brengen. Zeker de moeite waard.

SOFA SESSIES: TESSA ROSE JACKSON – 19 NOVEMBER, KUNSTMAAN
De Sofa Sessies in sfeervol artiestenhonk Kunstmaan zijn inmiddels aan hun derde editie toe. Na Emil Landman en Sofia Dragt is het deze keer de beurt aan Tessa Rose Jackson om het publiek mee te nemen op een intieme muzikale reis. Verscheidene nummers van deze liedschrijfster schopten het al tot reclametunes. Benieuwd hoe deze en andere in een akoestische setting klinken? Ga het horen.

PROJEKT RAKIJA – 20 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Mede door toedoen van het Gipsy Festival is Projekt Rakija bepaald geen onbekende naam in deze stad. Onder leiding van gitarist Igor Sekulovic zet dit fijne zooitje ongeregeld al jaren opzwepende Balkanfeestjes neer. Vandaag wordt het album 'Pump Up The Radio' aan het publiek gepresenteerd. Ben erbij (en vergeet als hiphopfanaat niet een dag later Post Malone in dezelfde zaal te checken).

MMM PRESENTS: LICH KING + SILENXCE + B.O. + THUIG – 22 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Een maand in Little Devil is natuurlijk niet compleet zonder één of meerdere concerten van Mario's Metal Mania. Ditmaal is het thrash en speed wat de klok slaat, van het Amerikaanse Lich King tot de lokale rekels van Thuig. Dat laatste bandje geeft er overigens na deze show de brui aan, dus als je nog één keer lekker mee wil stampen, gillen en springen, weet je waar je moet zijn vanavond.

EVERYDAY ROBOTS + JOHNNY JESTER – 27 NOVEMBER, CUL DE SAC
De Cul heeft in november ook weer een aantal fraaie optredens op de rol staan, van Iguana Death Cult en Passing Goat tot Identity Circus en Dusty Stray. De laatste vrijdag van de maand tref je er enkele plaatselijke bekenden in de gedaante van Everyday Robots en Johnny Jester aan. Om de entree hoef je het alvast niet te laten, want die wordt niet geheven, dus kom gewoon gezellig langs.

INCUBATED: A WINGED VICTORY FOR THE SULLEN – 29 NOVEMBER, THEATERS TILBURG
Als je zin hebt in een sfeervolle afsluiting van de maand, is het zonder meer aan te raden jezelf op zondagmiddag eens naar deze performance in de Incubatedreeks Fluisterzacht te verplaatsen. Achter A Winged Victory For The Sullen gaan Adam Wiltzie en Dustin O'Halloran schuil, die tezamen een indringend mengsel van ambient en klassieke klanken creëren. Dat gaat je ongetwijfeld heugen.