Destine laat Tilburgse tienerharten nog één keer overslaan

013 gaat mee op een enkeltje nederpunkjeugdsentiment

Carlijn Kösters ,

Een band met haar zo zwart als de oogomlijning van de dames van de voorste rij, of juist zo licht als diezelfde dames in hun hoofd werden van de verschijning van de nederpop-punkers. De spikes zijn ingewisseld voor degelijke baardjes en de rebelse coupes waren al weg vóór de afscheidstour: Destine is klaar voor zijn pensioen en luidt dat in met hun trouwe horde veteranen, die na alle jaren niet weg zijn gelopen voor hun Hitkrant-herinneringen.

Nog altijd zijn the Dirty Daddies van de Nederlandse poppunkscene, zo laten de heren blijken wanneer ze met hun greatest hits de innerlijke jeugdpuist van de damesharten weer laten springen. Jarenlang bespeelden ze de harten van de vrouwelijke tienerrockers, die hierdoor van een ‘jongens zijn vies’ naar ‘kleuren zijn vies’-status groeiden.
‘’Vroeger had ik vooraan gestaan’’, is een mening die door de goed gevulde Jupilerzaal heen vloeit, tussen de belangstellenden voor dé Nederlandse 00’s poppunkband heen. ''Zo'n tien jaar geleden had ik vanmiddag al voor de ingang gezeten'', vertelt een van de dames uit het publiek, terwijl haar felrode haar door de gekleurde lampen nog verder oplicht. De uitspraak wordt aangesterkt wanneer zanger Robin enkel nog vergezeld wordt door zijn gitaar en een schijnwerper. ''Hier heb ik vroeger misschien een beetje om moeten huilen'', gaat het meisje verder, met enige gêne in haar stem. Een bescheidenheid waar de voorste rij lak aan heeft, zij pakken hun kans jeugdsentiment te laten stromen en voor de laatste keer live los te gaan op de teksten die jarenlang de hartenkreet vormden van het gemiddelde Nederlandse tienermeisje. De zaal pakt zijn kans om nog één keer schaamteloos op te gaan in de setlist, die bij menig dame jarenlang gesigneerd boven het bed heeft gehangen.
 

Geliefd zijn de mannen bij het publiek nog steeds, blijkt ook uit het uitkomstbedrag van hun crowdfundingactie om een laatste album samen te stellen. Meer dan 20.000 euro heeft de achterban over voor het laatste werk, voor de groep zich gaat storten op nieuwe projecten. Een resultaat dat blijkt te lonen tijdens hun allerlaatste optreden, met een nog even trouwe club aanhangers die ook de nieuwe nummers vanuit hun uiterste eierstokpunten weet mee te zingen. Een teken van waardering van de fanbase, die ondanks hun aanstaande gemis toch Destines mening lijkt te delen: tijd voor iets nieuws. Het is goed zo. Het is tijd voor nieuwe artiesten om poppunkcovers van Jay Sean te maken.