3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De laatste maand van het jaar is alweer aangebroken. De wind waait door de bomen, maar ook binnen is er ampel ruimte voor wild geraas in de vele zalen en zaaltjes van de stad. Heb je geld over en ben je niet vies van een beetje kitsch, dan staat Within Temptation in 013 voor je klaar voor een tweedaagse zwarte kerstviering, maar ook daarbuiten valt er genoeg te beleven.

AFTER THE FALL + NOTE TO AMY – 1 DECEMBER, EXTASE
Kyussfanaten begeven zich vandaag beter naar Little Devil, maar als je meer van de goed in het gehoor liggende hardcore en punk bent, kun je voor een achttal euro's in Extase terecht bij After The Fall en Note To Amy. Twee dagen later tref je daar trouwens Mark Olson en Sleepwater, en de dag erna Gingerpig en Shoulders Of Giants – voorwaar een sterk begin.

ARTIST IN RESIDENCE: THE LOVE ALBATROSS – 2 DECEMBER, HALL OF FAME
Naast vervolgedities van The Noise Of Holland en Sonic Arts Club lanceert de Hall deze maand ook een nieuw initiatief: Artist In Residence, waarbij een band uit de repetitieruimtes van het complex wordt geplukt om zich aan een breder publiek te presenteren. Het eclectische combo The Love Albatross mag vandaag het spits afbijten van deze maandelijkse reeks.

DE KIFT – 4 DECEMBER, THEATERS TILBURG
Een week voordat Die Anarchistische Abendunterhaltung de Studio van Theaters Tilburg in het kader van Incubated aandoet, kun je op dezelfde plek terecht voor de muziektheatershow Bidonville van De Kift. Dit fanfarepunkgezelschap vormt al jaren een categorie op zichzelf: mocht je het nog nooit eerder gezien hebben, ga dan vooral langs (en anders ook natuurlijk).

THE JAYDEES – 6 DECEMBER, PARADOX
Woensdag de tweede geven ze tijdens de muzikale talkshow Notenkrakers alvast een klein voorproefje, maar de echte presentatie van debuutalbum 'Idle Hands/Work With What We've Got' van lokale country/americana-formatie The Jaydees vindt de zondag erop plaats. Met kernleden van onder meer Majestic Scene en Wealthy Beggar is de kwaliteit gegarandeerd.

STADSWACHT: DIE NERVEN + WOLVON – 10 DECEMBER, EXTASE
Dat zingen in het Duits tot heel karakteristieke resultaten kan leiden, wordt wel overtuigend bewezen door uiteenlopende acts als Rammstein, Rummelsnuff en Einstürzende Neubauten. Bij Stadswacht zijn deze keer de artistieke punkrockers van Die Nerven te gast, gesteund door het inmiddels welbekende en immer energieke Wolvon uit Groningen. Zeker de moeite waard.

THOSE FOREIGN KIDS + EEGAH – 11 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Een dag later komt Elle Bandita haar nieuwe band DOOL aan het Tilburgse publiek voorstellen, maar vrijdag de elfde is het ook al raak in Little Devil met het Haarlemse herrieduo Those Foreign Kids en de plaatselijke primitivistische pretletters van Eegah (bekend van Incubate). De entree is gratis, dus schroom vooral niet om langs te komen.

NEIL VAN DER DRIFT – 13 DECEMBER, PARADOX
In het verleden opereerde Neils band wel onder de titel Not Enough Internet Likes. Misschien is dat euvel inmiddels opgelost – in ieder geval mag de drummer zich in China (!) ondertussen in enige bekendheid verheugen. Vandaag staat hij in Paradox om debuut 'New Old City' te presenteren. Dat belooft wat met invloeden variërend van Miles Davis tot Sufjan Stevens.

BASTAARD PLATEN PRESENTEERT: BUNGALOW BOYS – 17 DECEMBER, WEEMOED
De onvolprezen Urban Dictionary levert ons direct een pikante omschrijving, wanneer we bovenstaande bandnaam intikken. Of het er in het schitterend verdronken café Weemoed vanavond even heet aan toe zal gaan, is natuurlijk de vraag, maar dat deze Bungalow Boys graag mogen vertoeven in warmere sferen, staat als de spreekwoordelijke paal boven water.

KENNY B – 18 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Mocht je deze maand over de nodige centjes beschikken, dan biedt 013 weer ruim voldoende mogelijkheden tot vertier. Zo is het moeilijk om niet vrolijk te worden van Kenny B, zoals je vast kunt beamen als je hem aan het werk hebt gezien op Mundial of een ander zomerfestival. Aan het einde van dit feestjaar kun je hem nog een laatste keer in zijn eigen stad meemaken.

THE LAURA PALMER EFFECT – 18 DECEMBER, CUL DE SAC
Geen geld? Geen nood, want de Cul kent weer een fraai gratis concertprogramma, waarin deze maand onder andere Lookapony en The Dirty Denims figureren. Afgezien van deze Eindhovense invasie laat Tilburg echter ook van zich horen, want de derde vrijdag van de maand staat The Laura Palmer Effect op de rol – haal je Twin Peaks-shirt dus maar uit de was.

KOTS OP KERST – 26 DECEMBER, LITTLE DEVIL
In het muzikale stiltegebied dat Kerstmis heet, blijft één klein cafeetje moedig weerstand bieden. Hoewel Milkman dit jaar verstek laat gaan, mag je op Eerste Kerstdag nog naar The Covering en White Goat toe, en mocht die stol nou verkeerd gevallen zijn, dan kun je die de dag erna fijn uitbraken onder het genot van bier en zegge Kapitein Kontsnor. Heerlijk toch?

STRANGER THAN PARANOIA 2015 – 24, 27, 28 & 29 DECEMBER, PARADOX
December is vanzelfsprekend niet compleet zonder Stranger Than Paranoia. Maar liefst vier dagen kun je dit jaar terecht in Paradox, om te luisteren naar de improvisaties van lokale helden als 'Mister Paranoia' Paul van Kemenade, Jacq Palinckx en Maurice Leenaars tot die van Amerikaanse jazzlegende Archie Shepp, met alles daarbuiten en tussenin. Ga dat zien.