SubQuake verbreekt na anderhalf jaar eindelijk de stilte

013 herintroduceert drum ‘n bass/dubstep feest

Verslag: Michael Janiec Foto's: Luuk Ticheloven ,

Lang uit beeld geweest, maar weer keihard terug; SubQuake in 013. Met Mefjus, Teddy Killerz, Badklaat en Le Lion is het feest weer helemaal terug met drie buitenlandse namen en een Nederlands talent. Boek ze in één ruimte en je hebt een idee waar de dansavond voor staat: diepe- en vunzige dubstep met de nadruk op bass, gevolgd door een flinke scheut aan futuristische drum ‘n’ bass. Het verschil met voorheen: ter aanvulling zijn ook lokale namen vertegenwoordigd door in de kelder diepe dubstepklanken te laten klinken.

Opeens was daar in 2013 SubQuake; eindelijk een potig drum ‘n’ bass en dubstep feest in 013. Grote namen zoals Dieselboy, Loadstar en SkisM, passeerden de revue. Echter, tot ongenoegen van menig liefhebber verdween het feest in 2014. Na de recente heropening van de 013 is het feest weer terug met een imposante line-up, ondanks dat er niet direct is gekozen voor de grote namen.

Le Lion

Toen dubstep een paar jaar terug populariteit verloor bij de mainstream, bleven een paar mensen in Nederland stug doorgaan met het genre. Zo ook Le Lion. Een besluit dat hem geen windeieren heeft gelegd; zo trad hij de avond ervoor nog op in Panama, Amsterdam, recentelijk in Frankrijk, en deze zomer zelfs in de Verenigde Staten en dan vanavond hier als opener in de grote zaal bij SubQuake.

Ondanks zijn verworven bekendheid vanwege de vieze ‘wobbles’, begint de met afrogetooide jongeman met veel diepe dubstep. Eigen producties, zoals ‘Forest Spirit’ en de samenwerking met Abstrast ‘Equinox’ passen vanavond goed in het straatje. De strakke overgangen houden het tempo er al vroeg in. Le Lion borduurt behendig door en behoudt – ondanks een paar kleine en amper merkbare mixfouten – de aandacht van het publiek steevast. Een geboren entertainer; de Rotterdamse Joel Kefentse Mellenberg zit op een theaterschool en heeft er een vak van gemaakt om zich lekker stoïcijns, én charismatisch over te komen op de planken van 013.

Badklaat

Iemand als Badklaat draait ook al lang mee. Meer dan vijf jaar geleden was er geen ontkomen aan de Brit met alle dubstepcompilaties die destijds zo populaire op torrentsites waren. Zo ‘onschuldig’ als dat hij toen klonk; daar is niets meer van over. Brutaal en gewelddadig zijn zijn producties tegenwoordig. Als dubstepheadliner van vanavond, hoeft hij zich niet in te houden; waar Le Lion de zaal nog spaarde, walst deze Brit vanaf de eerste minuut over de bezoekers heen. Salvo’s van naadloos op elkaar aansluitende en uiterst vunzige dubstep bassen, knallen door de nieuwe 013-subwoofers.

Bij opkomst én uitzwaai pulseert het publiek dat ieder moment staat te genieten. Badklaat spreken we achteraf ook nog even, hij vond het een "dikke prima", ook al wist hij niet meer precies welke nummers hij precies draaide. Mogelijk was z’n Nederlandse mini-vakantie al min of meer begonnen.

Mefjus

Ongetwijfeld een naam waar de meeste bezoekers voor komen vanavond. Mefjus heeft amper stil gezeten sinds zijn album ‘Emulation’ uitkwam eind 2014 met daarop onder andere samenwerkingen met Noisia. ‘Een hoogtepunt’, aldus Mefjus – de Groningers inspireerden de voorheen hiphop producerende Mefjus tot het maken van drum 'n bass. Sindsdien heeft hij een nieuw wapenfeit in de wachtkamer: een collaboratie met Phace genaamd ‘Blitz’ die 11 december op Neosignal uitkomt.

Al met al is hij een veelgevraagde dj. Terecht? Ja, nondeju. Al bij de eerste overgang ontstaat in het midden van de zaal een moshpit. Deze blijkt achteraf redelijk onschuldig, mogelijk tot opluchting van aanwezige dames overigens. De man, met de #schnitzel hashtag als trademark, haalt genadeloos uit met denderende en strakke overgangen. Eigen werken, enkele neurofunk klassiekers en samenwerkingen behoren tot het arsenaal van de Oosterijker. Hij zelf blijft er koeltjes onder, maar laat ook met een aanstekelijke lach blijken dat hij ervan geniet. Als afsluiter draait hij de samenwerking met het Nederlandse rap-trio Dope D.O.D, genaamd ‘Godzilla’, een favoriet van het publiek dat niet weet waar het het vandaan moet halen.

Teddy Killerz

Teddy Killerz kan zich rekenen tot de internationale subtop. Maar spijtig genoeg is van het trio maar één artiest aanwezig. Vaak is dit een economische keuze. Duo’s en trio’s van producers zijn doorgaans winstgevender voor hun agenten, want ja, ze kunnen op meerdere plekken tegelijkertijd optreden. Als je ze dan alle twee of alle drie wil boeken, dan is de prijs daar ook naar – en daar bedoelenwe niet alleen de reiskosten en verblijf mee.

Toch blijft het een deceptie, je krijgt meestal niet hetzelfde met maar een deel van de formatie en vaak is de chemie dan weg. Deze Teddy Killer doet het veel te routinematig met een set waar het momentum amper wordt gevonden. Het is een stap terug wat betreft het energieniveau en met de afwezigheid van MC Swift die hiervoor nog bij iedere dj stond, is een gemis. Waarom is Swift er eigenlijk niet? Wil deze Teddy Killer geen mc tijdens zijn set? Een gemiste kans, al helemaal als er een uitstap wordt gedaan naar EDM-muziek. Dan ben je hier toch echt aan het verkeerde adres.

Al met al kan na deze avond gezegd worden dat SubQuake een waardige herstart maakt. De schappelijke entreeprijs van ongeveer twaalf euro helpt daarbij. En met lokale dj's in de kelder, wordt ook de Brabantse scene niet overgeslagen. De opkomst daar scoort een ruime voldoende, soms is het zelfs ronduit druk. Jeffrey Bosman, oprichter van Dubstep Nederland, loopt ook rond en heeft ook een oordeel klaar: “Goed dat SubQuake weer terug is in het vernieuwde 013. De zaal, het geluid en de sfeer was goed, maar er hadden zelfs wel wat minder mensen naar binnen gemogen.”