Paaspop 2015: zZz is op de goede plaats op het verkeerde moment

Virtuoze tweemansband komt voor Paaspop iets te laat

Clemens Lambermont ,

Nog voordat er bands met onnodig moeilijke namen als CHVRCHES, Charli XCX en Alt-J kwamen had je in Nederland zZz; de tweekoppige band met Björn Ottenheim op drums en Daan Schinkel op orgel. En nee, daar zijn niet een paar bandleden vergeten, meer is het niet.

HET CONCERT

zZz, Jack Daniel's Stage, zaterdag 4 april

DE ACT

Amsterdammers Björn Ottenheim en Daan Schinkel alias zZz zijn al jaren een graag geziene duo in het alternatieve circuit in Nederland. Hun oorverdovende sleazerock is al jaren een begrip, maar de afgelopen paar jaar was het relatief stil rondom de band. Tot voor kort. Derde album Juggernaut is net uit en op Noorderslag was de comeback definitief. De drums/orgel-tandem is ongewijzigd gebleven, de hardheid evenmin. Op Paaspop is zZz zelfs de enige band in de Jack Daniel's Stage die geen gitaar heeft. Het duo is nog altijd een geoliede machine die nu meer dan ooit ook met plezier inspiratie uit krautrock haalt.

HET NUMMER

'House Of Sin', de opener van de set. Het begint met een sterke ritmesectie en de spanning wordt opgebouwd. Maar op het moment dat het orgelgeweld echt los moet barsten blijkt deze niet goed te zijn ingeplugd. Een techneut rent het podium op, drummer Ottenheim blijft steevast doortikken en als alles werkt, gooit Schinkel zijn vinger de lucht in en ramt op een uitgekiend moment met zijn hele gewicht op de toetsen.

HET MOMENT

Nadat er wat oude nummers voorbij zijn gekomen, start de band 'Juggernaut' in van het gelijknamige album: een eindeloos krautnummer dat niet afwijkt van een motief, maar wel constant de intensiteit verhoogt. Het is redelijk monotoon en vanaf dat punt breekt het moment aan waarop het Paaspoppubliek het niet meer helemaal trekt. Voor de meesten is het al vrij onbekend, maar tot nu toe nog goed te verteren. Als laatste act om half twee een poging doen om op een analoge manier de grootvaders van minimal techno te heruitvinden is misschien iets te veel van het goede.

HET PUBLIEK

Gaat zeker in het begin van de set wel los. Vooral bij oude klassiekers 'House Of Sin', 'Ecstasy' en 'Running With The Beast' wapperen aardig wat haren. Maar halverwege druppelt het wel langzaam leeg. Voor velen is het toch net iets te onbekend en ontoegankelijk. En dan zeker voor dit tijdstip.

HET OORDEEL

zZz is een band waar Nederland trots kan zijn. En waar velen waarschijnlijk vandaag voor het eerst kennis mee hebben gemaakt. Of kennis mee hadden kunnen maken, want laten we eerlijk zijn: het tijdstip waarop ze spelen (van 1:15u tot 2:00u) is om te huilen. zZz is een topband die vooral respect verdient voor de manier waarop ze met een minimale bezetting de meest vieze rock kunnen maken. En daarvoor heb je niet eens gitaren nodig, al zou het dagprogramma van de Jack Daniel’s Stage anders vermoeden. En juist op dat moment was het het mooist geweest als er een band had gestaan die het net even wat ander doet.

DE FOTO