Paaspop 2015: The Kooks zijn hun streken niet verloren

Britse indierock viertal terug van weggeweest, en hoe

Jenny Janssens ,

Het is een tijdje stil geweest rondom The Kooks. De Britten waren ooit een van de boegbeelden van de Britse alternatieve indierockscene en daarmee een graag geziene gast op menig festival, maar dat is alweer enige jaren geleden. Tot vorig jaar er redelijk uit het niets een nieuw album kwam dat maar matig werd ontvangen. Voor Paaspop maakte dat weinig uit; het kwartet werd tot de een-na-laatste act van de Apollo gebombardeerd.

HET CONCERT

The Kooks, Apollo, zondag 5 april 2015

DE ACT

Deze Britse muzikanten gaan al een tijdje mee. Toen het eerste album 'Inside In/Inside Out' uitkwam in 2006, waren de jongens van The Kooks nog maar een stel pubers en stalen ze menig meisjeshart. Drie albums verder timmeren ze nog steeds aan de weg. Hun laatste album zag vorig jaar het licht en draagt de naam ‘Listen’. 

HET NUMMER

Hoewel het nieuwe materiaal met open armen door het publiek wordt ontvangen, zijn het toch de oude hitjes die het doen. Bij ‘Ooh La’ klinkt er al een luid gegil vanuit de zaal en komen de voetjes écht van de vloer. Ook ‘She Moves In Her Own Way’ en ‘Seaside’ passeren de revue, maar als klapper op de vuurpijl wordt aan het eind van de set ‘Naïve’ ingezet. Deze kon uiteraard ook niet ontbreken en wordt door het publiek woord voor woord meegezongen. 

HET MOMENT

Het feestje wordt voor een moment gesust. Alle bandleden, op frontman Luke na, verlaten het podium. De eerste akkoorden van Kooks-klassieker ‘Seaside’ klinken door de Apollo. Een luid applaus volgt, waarna iedereen zachtjes meezingt en aandachtig luistert naar dit intieme liedje van anderhalve minuut. Een kleine, maar fijne break in een waanzinnig concert. 

HET PUBLIEK

Is volop aanwezig. Iedereen lijkt het laatste feestje in de Apollo mee te willen pikken, want het is stikdruk. Bewegen in de Apollo lijkt een onmogelijke opgave, maar toch danst men volop mee op de aanstekelijke indierock. 

HET OORDEEL

The Kooks is terug van weggeweest, en hoe. Pritchard en co. hebben hun eigenheid behouden en ook op het nieuwste album 'Listen’ staan allemaal nummers met een aanstekelijke Kooks-vibe, catchy riffjes en een hoog en makkelijk meezinggehalte. De band heeft hoorbaar vooruitgang geboekt. Zanger Pritchard stond al niet bekend als dé beste zanger (terugdenkend aan Pinkpop 2009, waar hij in dronken staat zelfs regelmatig zijn tekst vergat), maar vanavond op Paaspop bewijst hij het tegendeel. Met dit concert bewijst hij wel degelijk toon te kunnen houden, op de zang is verder niks aan te merken. Daarnaast is het ook een ontzettend charismatische frontman. De danspasjes die hij doet zijn van discutabele kwaliteit, maar dat doet geen afbreuk aan de performance die leuk is om naar te kijken. De muzikanten zijn goed op elkaar ingespeeld, ook al is drummer Alexis Nunez 'pas' sinds 2012 erbij. Kortom; de jaartjes afwezigheid zijn goed gemaakt. Tijd voor het echte werk.

DE FOTO