Paaspop 2015: Moddervet Modeselektor blaast iedereen omver

Tweede helft van set iets te veel in het teken van hersenloos stampen

Daan Krahmer ,

Ieder jaar heb je een handjevol acts waarvan je je kan afvragen wat ze op Paaspop te zoeken hebben. Het Berlijnse techo-duo lijkt op papier ook zo'n onlogische Paaspop-act; hun laatste wapenfeit, het van tijd tot tijd overrompelende 'Monkeytown', dateert alweer uit 2011. Je kan in ieder geval niet zeggen dat Modeselektor in de tussentijd stil gezeten heeft. Vorige jaar tekenden ze op Pitch als tweederde van het succesvolle Moderat nog voor één van de beste festivalshows van het seizoen in een afgeladen Westergasfabriek te Amsterdam. De verwachtingen zijn dus zeker hooggespannen, maar maken Gernot Bronsert en Sebastian Szary die verwachtingen ook waar?

HET CONCERT

Modeselektor, Stardust, zaterdag 4 april 2015

DE ACT

Modeselektor maakt al sinds medio jaren negentig intelligente Berlijnse techno op hun zelf opgerichte kwaliteitslabel Monkeytown Records. Veteranen in het genre dus, die internationaal ook hoge ogen gooiden en meermaals op prominente festivals als Melt, Awakenings, Coachella en ons eigen Lowlands stonden. Daarmee wisten ze al de harten te veroveren van Ellen Allien en Radiohead's Thom Yorke, die Modeselektor eens zijn favoriete groep noemde. Toch staat Modeselektor op dit moment even op een wat lager pitje. Het duo werkt samen met producer Siriusmo hard aan een gezamenlijke plaat, en naast Paaspop staan er dit jaar nog maar vier Modeselektor-optredens in de agenda. Wat je noemt een exclusief optreden.

HET NUMMER

De kleurrijke set die Modeselektor ons voorschotelt, zou je kunnen zien als een soort dwarsdoorsnede uit hun oeuvre: een opbeurende cocktail bestaande uit alle denkbare vormen van techno en bass. Als afsluiter wordt het geestverruimende 'Blue Clouds' geserveerd: een prachtig warm sfeerstuk, met veel onderhuidse spanningen die je langzaam in een steeds diepere trance zuigen. Ook vier jaar na dato is dit de meest vooruitstrevende muziek die je dit weekend op Paaspop zult horen.

HET MOMENT

Naast eigen materiaal krijgen we ook een essentiële Moderat-track te horen; 'A New Error' is, ook zonder Apparat, zo'n intense trip dat je jezelf er klein door gaat voelen. Samen met de overrompelende grafische visuals zorgt dit voor een magisch moment.

HET PUBLIEK

Goed, even genoeg getoeterd op de loftrompet. Ondanks dat Modeselektor op eerder genoemde momenten akelig dicht de perfectie nadert, ligt de nadruk in de tweede helft van de set soms wat te veel op het stampwerk van dit collectief. Aanvankelijk tamelijk briljant en spannend opgebouwd, tijdens de laatste tracks ligt eentonigheid op de loer en dreigt het even te veel hersenloos stampen te worden. Het publiek, dat zich grotendeels in hogere sferen bevindt, gaat massaal bier halen óf alvast een mooie plekje veroveren bij publieksfavoriet Typhoon.

HET OORDEEL

Maar laten we er geen doekjes om winden: Modeselektor is een juweel in het genre, zeker getuigen deze prachtig opgebouwde set die nergens saai of statisch over komt. Het duo staat hier hard te werken en maakt een overrompelende indruk. Bronsert en Szary schroeven het optreden regelmatig naar sterk dwingende hoogte en zo nu en dan is er geen ontkomen aan. Stilstaan is geen optie bij Modeselektor, hoewel het tegen het einde even te veel ordinair stampen dreigt te worden.

DE FOTO