Paaspop 2015: Fresku zegt vijf jaar 'twijfel' vaarwel

Voor het eerst nieuwe tracks voor een publiek

Michael Janiec ,

Het kostte tien minuten en heel wat geduw om naar voren te komen. Blijkbaar is de halve Zuidoost-Brabantse jeugd toegestroomd om hun lokale rapheld Fresku te zien. De Eindhovenaar oogt nonchalant, maar is telkens ‘on time’ met zijn lyrics. Fresku: “Voor het eerst speel ik tracks van het nieuwe album, ik vind het wel spannend. Als ik fouten maak: vergeef me.”

HET CONCERT

Fresku, Roxy, zaterdag 4 april 2015

DE ACT

Laat Fresku's naam vallen tegen een willekeurige tiener of twintiger, en je wordt al snel getrakteerd op een mening. Gehaat en aanbeden: Fresku is hoe dan ook een begrip. Zijn sterkste punt is de eerlijkheid waarmee hij laat zien wat er in zijn leven speelt. Dit leven valt hem zwaar, en uitgerekend met zulke teksten is Fresku erg populair geworden. Oprechtheid met doordachte woordkeuzes: dat is waar de rapper om bekend staat. Vanavond laat hij zijn nieuwe nummers horen - en dat smaakt naar meer.

HET NUMMER

Na zijn publiek ruim opgewarmd te hebben, komt het moment waar iedereen vanaf het begin op wacht: de allereerste nieuwe Fresku-track, ‘Kreeft’. Fresku doet een zwarte luxe badjas aan, zet zijn capuchon op, en dan zijn zonnebril en pet. “Die nigger eet kreeft!”, dendert het door de speakers. De bodemplanken van de Roxy buigen en kraken zwaar, een volwaardige kettingreactie bij het publiek ontvouwt zich. Even later zien de bezoekers Fresku breakdancen op het podium. Alhoewel: rapper Braz is op het podium geklommen, verkleed als Fresku.

HET MOMENT

"Ik hou van jullie, jullie zijn geweldig", voegt Fresku zijn publiek toe. De rapper voegt de daad bij het woord als een tweetal fans vooraan vraagt of Fresku even met hun telefoon wil filmen. Zonder blikken of blozen willigt de rapper het verzoek in, terwijl hij ondertussen gewoon blijft rappen. Bloeden op het podium op een respectabele en nederige wijze. Het laatste nieuwe nummer wordt voorgedragen met alle lichten uit. Het zweet staat op zijn hoofd, terwijl hij kwetsbaar de microfoon vastklampt. Fresku is niet bang om op zijn knieën het publiek aan de handjes te nemen.

HET PUBLIEK

Jong en veeltallig, handen in de lucht van achteren en van voren: Eindhoven is hier ruim vertegenwoordigd. Fresku krijgt bijna heel de zaal mee en de sfeer is opgefokt. Teksten worden uit volle borst meegezongen; elke stilte tussen nummers wordt opgevuld met een laaiend applaus. 

HET OORDEEL

Fresku breekt de tent af en toont zich kwetsbaar met zijn nieuwe repertoire, terwijl zijn nummer ‘Twijfel' - volgens hemzelf zijn grootste hit van de laatste vijf jaar - voor hem een nieuwe dimensie heeft gekregen. Fresku: “Ik ben in die paar jaar veel gegroeid, dit nieuwe nummer gaat over wat ik nu wil.” Voor een aantal mensen is de emotionele lading die vervolgens komt gewoonweg te veel. Artistiek en muzikaal gezien is de nieuwe cd vooralsnog iets om naar uit te kijken. ‘De dikste motherfucker’ is nog steeds in vorm, sluit af met een vocale solo en ontvangt een minutenlang applaus. 

DE FOTO