Wire zet decennialange ervaring om in zinderende show

Verassingssong 20+ gitaristen laat Incubate met een daverende klap eindigen

Jochem Boom ,

Als Wire bij opkomst meteen twee gitaren laat oversturen, voordat er nog maar een instrument op om is gehangen, weten wat voor vlees we in de kuip hebben. Het podium is volgebouwd met versterkers. Niet voor de sier, zoals op een gemiddeld Kiss concert. Alle dertien zijn ze uitversterkt.

HET CONCERT

Wire, Midi, Incubate 2015, zondag 20 september 2015

DE ACT

Wire wordt vaak in het hokje post-punk gezet vanwege de tijd waarin de band voor het eerst actief was. Hoewel dat genre overduidelijk van invloed is geweest, zijn frontman Colin Newman en compagnons veel meer dan dat. Ze experimenteerden al vroeg richting noiserock en zijn door veel experimenteren uitgekomen bij een ruimtelijke sound waar bakken galm de hoofdrol opeisen.

HET NUMMER

Er is weliswaar niks mis met de vurige korte nummers, maar de trage songs komen vanavond het hardst binnen. De afsluitende song van de reguliere setlist 'Harpooned' is een tien minuten durende dreiging waarin geen rustpunt te ontdekken valt. Door de harde, galmende snare trom lijkt het alsof we ons in een desolate stad bevinden. Als tijdens de dreigende bridge de rook uit het plafond komt lijkt het even of de wereld echt op instorten staat.

HET MOMENT

Tijdens de koffiepauze bedacht marketingman Jelle Agema dat er iets speciaals moest gebeuren tijdens de afsluiting van het festival. Als de laatse galmen van 'Harpooned' wegebben, wenkt Newman naar de zijkant van het podium. Even later komen zo twintig gitaristen, waaronder de vandaag in de MIDI spelende bands en artistiek leider Vincent Koreman, het podium opgelopen voor een indrukwekkend slot.

OOK OPMERKELIJK

De band houdt het publiek op afstand. Newman zegt het hele optreden geen woord en gitarist Matthew Simms staat een groot deel van de tijd met zijn lange manen voor zijn gezicht en zijn rug half naar het publiek gekeerd. Daardoor raakt de band in trance en spelen ze met ieder nummer een stukje venijniger. De enige vorm van communicatie binnen de band lijkt het aftikken.

HET PUBLIEK

Wire is tussen '76 en nu niet onafgebroken actief geweest. De heropleving in '99 is dan ook duidelijk zichtbaar in het publiek. Vaders en zonen staan hier gebroederlijk naast elkaar.

HET OORDEEL

Hoewel The Knife en Ful met Europa Europa echt grenzen opzoeken en een statement maken, is Wire de perfecte afsluiter voor de mensen die gewoonweg nog één keer willen genieten van de muziek op dit festival. De band verkeert in opperste concentratie en speelt feilloos en compromisloos.

DE FOTO