Incubate 2015: The Ex: Never change a winning team

Punkers strak strakker strakst

Diederik Kooyman ,

Amsterdammers The Ex heeft dit jaar de eer om een eigen programma samen te stellen op Incubate. Volledig terecht, want dit instituut bestaat al sinds 1979 en overleeft alle stromingen. The Ex invites uiteraard ook zichzelf, dus op het podium van Dudok mogen ze de hoofdrol spelen op hun eigen feestje.

HET CONCERT

The Ex, Dudok, zondag 20 september 2015

 

DE ACT

De bezetting van The Ex anno 2015 bestaat uit drie gitaristen te weten Andy Moor, Terrie Hessels en Arnold Boer. Op drums speelt Katherina Borneveld en die zingt samen met Boer. Waar de band normaliter wordt bestempeld als kortweg 'punk', noemen ze zichzelf liever 'punk impro world'.

HET NUMMER

Katherina zingt ‘From The Top Of My Lung’. Een hoogtepunt in de set waarbij haar goede zang wordt gedragen door de drie gitaristen die tegelijk verschillende slagritmes spelen. Een ware snarenbuigwedstrijd waar het publiek als winnaar uit komt. Arnold zingt in herhaling ‘peep’ met zijn vingers zijn neus dicht knijpend, tot hilariteit van de aanwezigen.

HET MOMENT

De nummers vanavond hebben een heerlijke spanningsboog met strak spel vol uitspattingen op de gitaar, tsjokvol noise-erupties. Andy breekt een snaar, Terrie bewerkt zijn gitaar met een drumstick. Iedereen lacht naar elkaar en het spelvreugd is voelbaar.

HET OORDEEL

Alles wat The Ex na al die jaren nog zo fantastisch maakt, zit in de toegift. Daarin slaat Katharina dubbel zo hard op de bekkens, gooien de heren hun gitaren nog eens in de strijd en bouwen samen een solide gitaarmuur waar iedere beginnende band een voorbeeld aan kan nemen. Hier staat een geoliede machine die als één van de hoogtepunten van Incubate mag worden bestempeld.

DE FOTO

Hier je embedcode