Incubate 2015: Slotinterview met festivaldirecteur Joost Heijthuijsen

"We zijn een vriendelijk monster geworden"

Daan Krahmer ,

De elfde editie van Incubate zit erop. Tijd voor een kritische evaluatie met festivaldirecteur Joost Heijthuijsen. Moe maar voldaan schoof Heijthuijsen aan tafel met verslaggever Daan Krahmer om de ups en downs van Incubate 2015 te bespreken. Hoe bevielen de nieuwe locaties in Tilburg? Komt 013 terug en verdwijnen Heavy Metal Bowling en Incubate Radio van het toneel? En welke act moet volgend jaar op Incubate staan? We vragen het Heijthuijsen.

Joost, met wat voor gevoel sluit je Incubate 2015 af?

"Om toch maar meteen het cliché te gebruiken: ik ben trots. Het was een belangrijk jaar voor ons. We hebben hoog ingezet, met grote acts als The Melvins of Sun Kil Moon. Vroeger zouden dit Incubate-headliners voor het weekend zijn geweest, nu stonden ze doordeweeks geprogrammeerd. Dat is een grote stap vooruit voor Incubate."

Waar was je dit jaar nog meer tevreden over?

"We hebben dit jaar gewerkt met nog meer vrijwilligers, het waren er dit jaar ruim 250. We zijn een vriendelijk monster geworden. We zijn een immense organisatie, waar alles goed verliep. En er was veel variatie: Mercury Rev met strijkers kan op Incubate, maar ook een complexe dansvoorstelling. Ook was er meer pers dan ooit. Het was een gigantische waslijst. Nationaal, maar ook veel internationaal. Ik sprak mensen uit Mexico en Canada bijvoorbeeld. De Engelse krant The Guardian noemde ons zelfs het beste festival in Europa."

Wat was je muzikale hoogtepunt van Incubate?

"Ik heb dit jaar heel veel bandjes gezien. Mijn hoogtepunt was Mercury Rev. Op Incubate moeten artiesten naar onze mening zoveel mogelijk toegevoegde waarde hebben. De dreampop-pioniers van Mercury Rev speelde met de strijkers van het Tilburgse conservatorium en je zag aan alles dat deze gelegenheidsformatie elkaar naar een hoger niveau tilde. Daarnaast speelde Mercury Rev een cover van Sparklehorse, mijn favoriete band aller tijden. Het was van grote schoonheid en het ontroerde me."
 

Een kritische noot. Waar was je dit jaar minder tevreden over?

"We hebben met elkaar heel hard gewerkt om dit neer te zetten. Men werkte zestien uur per dag en dan loop je echt op je tenen. Dat is wat mij betreft een kritisch ding."

"Het ligt eraan. Qua artiesten waren we dit jaar erg tevreden. Een act als The Chills had ook in een kleinere zaal kunnen staan, maar deze legendarische popband gun je wel een mooie plaats in het programma. Dat zijn soms lastige afwegingen. Soms zetten we te grote artiesten in te kleine venues. Zo stond er een flinke rij bij Mr. Scruff."
 

Mij viel het op dat sommige zalen dit jaar beangstigend leeg stonden. Bij Sun Kil Moon kon je bijvoorbeeld door de zaal heen fietsen. Waren dit verkeerde keuzes?

"Dat klopt inderdaad. Maar Sun Kil Moon had nooit 650 man naar Tilburg kunnen trekken op een doordeweekse dag. We wisten dat het wennen zou zijn. Dit jaar gebruikten we nieuwe locaties. Eens moet je de eerste stap zetten."

Hoeveel kaartjes zijn er dit jaar verkocht?

"We hebben 20.000 bezoekers gehad. Vorig jaar waren dat er 17.000. Een gestage groei dus. Men blijft over het algemeen ook langer. We hadden bezoekers uit 32 landen, maar er komen ook steeds meer mensen uit Tilburg zelf op het festival af. Incubate 2015 was de best bezochte editie uit onze geschiedenis."

Een nieuwe locatie was de Muzentuin. Was dit buitenpodium goed bevallen?

"Maandag was een try-out. Er viel meteen veel regen. De Muzentuin is een buitenpodium en heuvelachtig qua opzet. Bezoekers wisten de weg naar de Muzentuin nog niet echt te vinden. Unknown Mortal Orchestra vormde zaterdag een omslagpunt."

Poppodium 013 was er door de interne verbouwing dit jaar niet bij. Missen jullie de locatie?

"Ja. 013 is natuurlijk hét popodium van de stad. De maximale capaciteit van de nieuwe 013 wordt 3.000 man, maar hij kan ook kleiner gemaakt worden. Acts die 3.000 man trekken zullen niet zo snel naar Incubate komen. Maar we kunnen wel meer met gecureerde, toneel- en dance-avonden gaan doen"

Op donderdagavond is de Heavy Metal Bowling een steevaste Incubate traditie. Het gerucht gaat dat het fenomeen vanaf volgend jaar niet meer terugkeert. Klopt dat?

"Ik denk het wel. We merken dat dit het einde van de formule is, en na acht jaar is het wel genoeg geweest. We blijven ons ontwikkelen, en Heavy Metal Bowling is wat mij betreft uitontwikkeld."

Dit jaar werd er voor het eerst Incubate radio gemaakt. Live, vanuit de Heuvel, het centrum van Tilburg. Is dit voor herhaling vatbaar?

"Absoluut. We hebben het heel erg last-minute gedaan. Op vrijdag kregen we pas de vergunning en op maandag moesten we direct beginnen. Het was een try-out. Het werkte wat mij betreft. Hoe gaaf is het om samen met bands radio te maken? We hebben dit jaar samen met The Melvins een uur radio gemaakt bijvoorbeeld."

Heb je een kerstplaat van Sun Kil Moon gekocht?

"Haha, nee. Ik heb het uiteraard wel meegekregen. Dat hij een kerstnummer speelde in september is natuurlijk al geweldig. Omdat ik van hot naar haar sjouw is het niet echt handig om met plakken vinyl te gaan lopen. Ik denk dat ik hem wel ga bestellen."

Wat is het mooiste compliment dat je deze week gekregen hebt?

"Ik heb vrijdagnacht op de stadscamping geslapen. Niemand daar wist dat ik de festivaldirecteur van Incubate was. Bij de bar heb ik met een bezoeker staan praten. Hij vond het geweldig dat de festivaldirecteur gewoon op de camping sliep. Dat vond ik het mooiste compliment, omdat dit gewoon is hoe wij werken. We hebben geen VIP-area of iets dergelijks. Bands komen hier om anders bands te kijken. East India Youth speelde bijvoorbeeld zijn tweede optreden in Europa op Incubate. Toen we hem benaderden om op Incubate te spelen reageerde hij enthousiast. Hij wilde toch al een ticket kopen, dus hem kwam het uitstekend uit."

Als je één act moest noemen die je volgend jaar op Incubate wil hebben, welke act zou dat dan zijn?

"Wat ooit nog eens moét is Dinosaur Jr... 

 
Noteer alvast maar in je agenda: Incubate 2016 vindt plaats van 12 tot 18 september in de binnenstad van Tilburg."