Incubate 2015: Hella Comet maakt verwachting niet waar

Oostenrijkse alternative rockband in zichzelf gekeerd

Harold Broedelet ,

Na het optreden tijdens Eurosonic Noorderslag in 2014 is het Oostenrijkse Hella Comet inmiddels een album verder. Met ‘Wild Honey’, dat eerder dit jaar uitkwam, is het kwartet verder gegaan met het verkennen van de grenzen van de rockmuziek. De verwachtingen waren dan ook hoog nu de band op het Incubate Festival staat geprogrammeerd. Kwamen deze uit?

HET CONCERT

Hella Comet, V39, zondag 20 september 2015
 

DE ACT

Bassiste-zangeres Lea Sonnek is het gezicht van deze Oostenrijkse rockband. Blootvoets stapt ze het podium op, enkele tenen goed ingetaped. Gierende gitaren bepalen de toon van het optreden. De groep laveert tussen noiserock, punk en post-punk. De bandleden kijken vaker naar hun effectenboards dan naar het publiek. Lea staat meestal met de rug naar de toeschouwers. Alleen als ze een aantal regels moet zingen, keert ze zich naar hen toe.

HET NUMMER

In ‘Mind Owl’ komt de structuur van het nieuwe werk van Hella Comet goed naar voren. Een rustige opbouw, waarna wordt toegewerkt naar een up-tempo stevig middenstuk. Daarna wordt het naar een rustiger einde afgebouwd.

HET MOMENT

Vreemd genoeg is dat aan het einde van het concert. Als de drummer en de gitaristen al van het podium af zijn gegaan, staat Lea met haar basgitaar tegen de versterker aan te schuren. Als ook zij naar de backstage loopt, houdt het gegier aan. Maar dan komt de gitarist tevoorschijn en zet de versterker gewoon uit. Een ongebruikelijk eind van een concert.

OOK OPMERKELIJK

Doordat Lea de hele tijd in beweging is, duwt ze haar microfoon beetje bij beetje de bühne af. Na het derde nummer valt deze ook ervan af.

HET PUBLIEK

Dat wil wel applaudisseren na ieder nummer, maar krijgt daar de gelegenheid niet voor. Nadat een song wordt uitgefaded, zet Hella Comet meteen de volgende in.

HET OORDEEL

Het is alsof publiek en band ieder in een andere wereld verkeren. De groep maakt nauwelijks contact met de toehoorders. Alleen als het laatste lied wordt aangekondigd, wordt duidelijk dat we bij een concert aanwezig zijn geweest. De vraag resteert: waar hebben we naar staan luisteren?

DE FOTO

Hier je embedcode