Incubate 2015: Ufomammut heerlijke aanslag op de zintuigen

Italiaans trio laat geen spaan heel

Harold Broedelet ,

Geen Incubate zonder zo nu en dan eens wat zware metalen en laat daarvoor nou het Natuurtheater in Oisterwijk nog altijd een prachtige plek zijn voor mensen die oren hebben waar de drilboren inmogen. Ufomammut is daarvoor de meest aangewezen act en blaast dan ook ieder restantje smeer er even lekker uit.

HET CONCERT

Ufomammut, Natuurtheater Oisterwijk, zaterdag 19 september 2015
 

DE ACT

Italianen Ufomammut zijn geen onbekenden voor Tilburgse liefhebbers van zwaardere metalen. De formatie, opgericht in 1999, stonden eerder al in 2009 en 2011 op Roadburn. Niet gek, want we hebben het hier over een band die vaker wordt geduid als space doom metal. Om het drietal te bestempelen als 'louter hard' is te kort door de bocht. Snelle, stevige gitaarriffs worden gekoppeld aan psychedelische rock, het stukje 'space' in de space doom metal.

HET NUMMER

De liedjes zijn lange verhalen, ook al wordt er weinig in gezongen. Nogal ongebruikelijk voor een band in dit genre, net als de combi met psychedelica. Dat geeft ze echter net de cutting edge waar Incubate zich graag mee afficheert. In dit genre ligt het risico op de loer dat alles op elkaar gaat lijken, maar gitarist Poia en zanger-bassist Urlo gebruiken hun imposante effectenarsenaal om een sound te creëren zoals bijvoorbeeld Pink Floyd dat vroeger deed.

HET MOMENT

Niet alleen muzikaal, ook visueel doet de band van zich spreken. In een toch al prachtig Natuurtheater, zijn de visuals, voorspelbaar genoeg, het soort vloeistoefdia's die je altijd zal associeren met alles wat enigszins psychedelisch is aangelegd. Hier is het een wezenlijk onderdeel van het geheel en was het optreden zonder de dia's een stuk minder indrukwekkend geweest.

HET PUBLIEK

Verwacht geen stereotype metalpubliek bij Ufomammut: de Roadburnbaarden zijn absoluut vertegenwoordigd, maar zijn niet in de meerderheid. De mannen wel, maar het aandeel vrouwen dat zich ook gewillig laat wegblazen is redelijk.

HET OORDEEL

Het is laat op de zaterdag, het podium is ver weg van het complete Incubategeweld, maar dat heeft een hoop bezoekers er niet van weerhouden om naar Oisterwijk af te reizen om echt volledig te worden weggeblazen door een van de zwaarste, logste, wreedste bands die het affiche van Incubate kent. Volgend jaar Roadburn weer? Doe maar wel.

DE FOTO