Incubate 2015: Tarwater slaat een beetje dood in Dudok

Minimalistische elektropop had later tijdstip verdiend

Joost Peters ,

Ga er maar aan staan: het verwende Incubate-publiek opwarmen op een zaterdagnamiddag. De Duitsers van Tarwater slaagden er vandaag niet helemaal in, al bleef Dudok tot het einde toe redelijk goed gevuld.

HET CONCERT

Tarwater, Dudok, zaterdag 19 september 2015
 

DE ACT

In de Middeleeuwen was tar water een uit dennenteer en water bestaand medicijn, gebruikt ter verlichting van allerhande kwalen. Anno 2015 is Tarwater de naam van een Duits duo, bestaande uit Ronald Lippok en Bernd Jestram: twee kéurige Berlijnse heren, met de uitstraling van respectievelijk een belastingconsulent en een communicatiemedewerker van een middelgrote gemeente, en inmiddels een kleine twintig jaar aan de Autobahn timmerend met minimalistische elektropop. 
 

HET NUMMER

Opener ‘Radio War’ zet de toon: spannende, aan bands als Kraftwerk en The Neon Judgement schatplichtige elektropop met een duistere ondertoon. 
 

HET MOMENT

Halverwege de set springt Lippok verbaal uit de band met een enthousiast ‘Woohoo!’, waarna er een klein lachje uit zijn mond ontsnapt à la dr. Sheldon Cooper na een geslaagde prank. Komisch. 
 

HET PUBLIEK

Relatief veel veertigplussers en een enkel verdwaald hipsterstelletje: Dudok is redelijk goed gevuld op dit vroege tijdstip. Afgezien van wat hoofdknikken wordt er echter niet of nauwelijks gedanst; een later tijdstip op het programma, als de drank enigszins in de man/vrouw en de zon allang onder is, had wellicht wonderen gedaan voor de sfeer. 
 

HET OORDEEL

Als Tarwater er is, is het prima; als Tarwater er niet is, is het óók prima. Dat klinkt lulliger dan bedoeld: de elektropop van de Berlijners slaat simpelweg een beetje dood op dit vroege tijdstip.
 

DE FOTO