Incubate 2015: Duivelse show van King Dude

Amerikaanse folk noir-zanger bespeelt kerk en publiek

Harold Broedelet ,

Een zanger die over de duivel zingt, in een protestantse kerk in katholiek Noord-Brabant, met een bierdrinkend publiek, de tegenstellingen konden niet groter zijn. Misschien wist het kerkgenootschap niet dat King Dude Satan, de dood en de lijdende mens bezingt. Want als ze het had geweten, dan was de Amerikaan vast en zeker de toegang ontzegd. Gelukkig was dat niet het geval. Daardoor werd het optreden een van de meest gedenkwaardige van Incubate 2015.

HET CONCERT

King Dude, Pauluskerk, zaterdag 19 september 2015
 

DE ACT

TJ Cowgill, beter bekend als King Dude, bezingt de donkere kant van het leven. Folk met een duister randje. De dood, de duivel, de lijdende mens, het keert iedere keer terug in zijn liedjes. King komt keurig gekleed als een dominee het podium op. Zijn tatoeages keurig bedekt door lange mouwen en hij heeft zijn zonnebril thuisgelaten, want dat is in een Amerikaanse kerk not done. En dat doet hij in de Nederlands-Hervormde Kerk dan ook maar niet.

HET NUMMER

"Lucifer’s the light of the world". King zingt het met plotselinge felle uithalen. Hij schreeuwt het op onverwachtse momenten uit. Zijn getergdheid weet hij goed tot uitdrukking te brengen in zijn gezang.
 

HET MOMENT

Als King Dude zijn vriend Clay in het publiek ziet, biedt hij hem spontaan een glas bourbon aan. Waarschijnlijk ook omdat Clay eerder in het concert de Dude begeleidde op orgel. En bij het inschenken schieten nog een aantal mensen uit hun stoel, maar de fles is inmiddels leeggeschonken.
 

OOK OPMERKELIJK

Degenen die van tevoren de setlist hadden bekeken, komen bedrogen uit. King improviseert er op los. De toehoorders slingeren allerlei verzoeknummers zijn kant op. En hij wil daar wel aan voldoen. Maar toch blijkt niet alles mogelijk te zijn. “F*ck, je vraagt me nu wel om een moeilijke song te spelen.” Toch blijkt King Dude zijn repertoire beter te kennen dan hij zelf toegeeft.
 

HET PUBLIEK

De kerk zit bomvol en dat is een bijzonderheid voor een godshuis. En nota bene staat er een artiest die nou niet het gebruikelijke religieuze woord predikt. Maar dat is nu juist waarvoor ze gekomen zijn.
 

HET OORDEEL

In een woord: magistraal. King Dude verlult de helft van zijn tijd, maar hij doet dat op zo’n manier dat het helemaal niet gaat vervelen. Integendeel, hij geeft zijn optreden daarmee een hoge amusementswaarde. De aandacht van het publiek verslapt geen moment, ondanks dat hij small talk pleegt met een aantal toeschouwers. Boeiend en ook humoristisch. Zo is zelfs de ergste zwartgalligheid nog grappig.
 

DE FOTO