Incubate 2015: Jaakko Eino Kalevi betovert zittend publiek met dansbare muziek

Locatie doet af aan prachtperformance

Mabel Zwaan ,

Hoe hip Scandinavië ook is op het vlak van design en mode, op het gebied van muziek is deze bosrijke streek ook niet voor de poes. Neem bijvoorbeeld ABBA, of Jaakko Eino Kalevi. Incubate heeft de excentriekeling in het met bioscoopstoelen gevulde Factorium neergeplant, waar de ronduit prachtige en bijzonder dansbare muziek alles behalve tot haar recht komt. Met onrustig voetengewip op de catchy songs als gevolg.

HET CONCERT

Jaakko Eino Kalevi, Factorium, zaterdag 19 september 2015

DE ACT

Jaakko Eino Kalevi speelt al enige tijd mee in de iniminicircuits van Europa. Zo heeft hij de afgelopen twee jaar in dit kikkerlandje drie keer opgetreden, waaronder op Best Kept Secret. De Finse trambestuurder met de zeemeerminnenlokken heeft ondertussen al één EP en drie albums gelanceerd waarvan de laatste - die gek genoeg nu pas self-titled is - afgelopen jaar uitkwam. Als supportact van Unknown Mortal Orchestra verkent hij de wereld, en gisteren stonden zij saampjes op Incubate. Kalevi slechts vergezeld door een drummer, synths en zesenvijftig draden.

HET NUMMER

Zoals verwacht worden vooral nummers van het laatste album het publiek in geblast, te beginnen met het nummer 'Intro'. Maar wanneer Kalevi de song 'Memories' inzet, van de EP ‘Dreamzone’ uit 2013, wordt deze onder nóg luider gejuich ontvangen. De inspiratie voor deze EP haalde hij voornamelijk uit een Finse website waarin mensen hun aparte dromen neerzetten. De overheerlijke melodieën gaan dan ook hand in hand met een dromerige sfeer. Zijn stem is veranderd in een instrument en komt en gaat op natuurlijke wijze, als een grot die met vloed in het water verdwijnt en met eb weer tevoorschijn komt.

HET MOMENT

De nummers die Kalevi ten gehore brengt komen voort zijn hele oeuvre en lopen naadloos in elkaar over. We schrikken dan ook op wanneer er een gat valt in de prachtperfomance. Voor het eerst op de avond kletst hij tegen het publiek: “We've decided to change the set on our last flight so ehm…” Kalevi kijkt aarzelend naar z’n synthesizer. “Yeah this one is nice" en zet 'Mind Like Muscle' in. We zijn weer met beiden voeten op de grond gezet, samen met nog meer sympathie voor deze fijne excentriekeling.

HET PUBLIEK

Een ongemakkelijke onrust heerst op bioscooptribune. De muziek van Jaakko Eino Kalevi is dansbaarder dan dansbaar maar de zachte stoeltjes maken dit onmogelijk. Een gigantische glitch in de programmering. Er wordt wild met voeten getikt, met hoofdjes geschud en met vingers getrommeld. Achterin wordt hier stil protest tegen gegeven door gewoon op te staan en wild te dansen vanaf 'Flexible Heart'. De tweede glitch in de programmering is de mini-overlapping met Kalevi’s vriendjes Unknown Mortal Orchestra. Halverwege de act verdwijnen er dan ook steeds meer mensen uit de zaal. Gemiste kansen alom.

HET OORDEEL

Op twee van de drie albums heeft Kalevi een Franse dame op visite, deze had echter niet haar koffer gepakt om mee te gaan op tour. Helaas. Ook in de synthesizer zit ze niet, dus neemt de Fin zelf haar stukje over, waardoor het hitgevoelige ‘Deeper Shadows’ een beetje uit de bocht vliegt. Ondanks dit gevallen steekje hikt de show akelig dicht tegen perfectie aan. Jaakko Eino Kalevi is tijdloos. Hij laat decennia in elkaar overstromen en mixt dit ook bij deze gig tot een kunstwerk. Elektronisch, futuristisch en funky ('JEK', 'Deeper Shadows', 'Hush Down', 'Flexible Heart') en kalm, klassiek en minimalistisch (de rest) wisselen elkaar af en brengen de avond perfect in balans.

DE FOTO