Incubate 2015: Vlak Factory Floor stelt teleur

Gemakzucht nekt Brits industrial duo

Freek Verhulst ,

Bij Factory Floor op Nederlandse festivals is het altijd maar afwachten of ze daadwerkelijk komen opdagen. De Engelsen zegden Lowlands en Best Kept Secret ooit al op het laatste moment af, maar Incubate heeft geluk. Misschien weegt mee dat bandlid Nik Void vorig jaar hier een exclusieve show met Carter Tutti Void weggaf, maar Factory Floor is deze zaterdag in ieder geval aanwezig in Tilburg.

HET CONCERT

Factory Floor, Studiozaal, zaterdag 19 september 2015
 

DE ACT

Factory Floor brak door met verzengende industrial, vermengd met EBM- en hier en daar postpunkinvloeden. Live bouwde het Engelse trio een uitstekende reputatie op, met dank aan de live drums, live vocalen, live gitaar en live zang, maar vooral de dynamische en onvoorspelbare sets. Op Incubate ontbreekt echter, net als op STRP eerder dit jaar, toetsenist Dominic Butler. Dat betekent blijkbaar ook dat oprichter en drummer Gabriel Gurnsey achter een stel modulaire synthesizers moet plaatsnemen, net als vocaliste Nik Void, die we vorig jaar op Incubate nog met Carter Tutti Void zagen. Beiden staan zodoende achter een tafel vol synths, in zwart gekleed, voor een zwart gordijn. Geen lichtshow, amper live-elementen; Factory Floor gaat minimalistisch vanavond.

HET NUMMER

Welk nummer? Factory Floor biedt geen enkele ruimte aan de dynamische industrial elektroanthems als 'Fall Back', 'How You Say', of 'Two Different Ways' die op het repertoire prijken. We horen 40 minuten lang een improvisatie op dezelfde acid bass, met daarna nog 10 minuten improvisatie op een andere acid bass.

HET MOMENT

Na 40 minuten valt er een stilte. Er klinkt een lauw gejoel en applaus vanuit de studiozaal. Het is het eerste en enige moment van interactie tussen Void, Gurnsey en publiek. Het publiek is tot dat moment langzaam aan het dansen gebracht en moet daarna weer even terug in die vibe komen. Feitelijk haalt dit moment het enige tempo uit een toch al vlakke set.

OOK OPMERKELIJK

Die zwarte kleding, is dat een bewuste keuze? Zo voor een zwart gordijn en zonder enige vorm van lichtshow zou zelfs Kraftwerk de performance waarschijnlijk nogal statisch noemen. Er gebeurt werkelijk niets op de bühne, behalve dan dat Void en Gurnsey af en toe aan hun modulars frunniken, of op de 'setlist' kijken.

HET PUBLIEK

Langzaamaan brengt Factory Floor een minderheid van de zaal wel in beweging, maar echt vol overtuiging gaat het allemaal niet. Void en Gurnsey sturen de Studiozaal zo enorm de diepte in met minimalistische industrial techno, dat een hoop bezoekers er weinig mee lijken te kunnen, murw gebeukt door de onverhulde EBM-beats. En het gedeelte dat dat wel kan, wordt na ruim een halfuur volledig uit zijn ritme gehaald, doordat Factory Floor de set ruim een minuut stillegt.

HET OORDEEL

Met het bpm continu op plusminus 130, dezelfde minimalistische drumbeats en nagenoeg dezelfde bas, zit er weinig tot geen dynamiek in de set. Zo diep gaan lukt misschien in een set van een paar uur in Berghain, maar als je slechts een krap uur hebt in een theaterzaal in Tilburg, moet je meer dan dit bieden. Factory Floor doet daarmee Incubate, maar ook zichzelf enorm tekort. Het repertoire van de Britten rijkt zo enorm veel verder dan dit karige samenraapsel, dat weliswaar door kan voor een degelijke technoset, maar in geen honderd jaar raakt aan het Factory Floor waar je vooraf op hoopt. Niet alleen ontbreekt het live-element, ook voelt deze Factory Floor-set vooral lui en gemakzuchtig aan. Geen moment wordt de Studiozaal op de karakteristieke industrialmanier naar de strot gevlogen. Wat een laffe, inwisselbare set. Bah.

DE FOTO