Incubate 2015: Maskerloos ZES imponeert

Eindhovense producer maakt van MIDI een trilplaat

Jenny Janssens ,

Al sinds ZES op de planken staat verschuilt hij zich achter een 3D-geprint masker tijdens live-optredens, maar slechts een paar dagen geleden kondigde de producer aan uit de anonimiteit te stappen. De reden? Het begon als een experiment: Joep Le Blanc, zoals zijn identiteit luidt, was benieuwd naar wat er zou gebeuren als je muziek zou maken zonder een gezicht waar mensen het mee identificeren. Maar Le Blanc vond dat het experiment lang genoeg had geduurd. Vandaag op Incubate speelt hij zijn eerste maskerloze show.

HET CONCERT

ZES, MIDI, vrijdag 18 september 2015

DE ACT

ZES haalt hoorbaar inspiratie uit electro-artiesten als Flying Lotus, Flume en Four Tet. Dat zijn namen waar de Eindhovense artiest best mee geassocieerd mag worden. De kundigheid waarmee hij zijn beats ten gehore brengt doen niet onder aan deze internationale artiesten. Vanavond speelt hij een set met vijf nummers die nog niet uit zijn. 

HET NUMMER

Er zit een zekere opbouw in de set waardoor de spanning de volle drie kwartier aanhoudt. ZES begint met een warming up, nummers met diepe bassen die bijna therapeutisch aandoen. Gaandeweg de set krijgen de nummers een Hudson Mowhakwe-achtige agressie. Vervolgens knalt ZES er een aantal trippy nummers in met Flume-achtige glitchdrops waar je u tegen zegt. Net als je denkt dat de cooling-down aan z’n eind komt, klinkt 'Final Decay' uit de speakers. Nog net een beetje extra pit in de set. 
 
 

HET MOMENT

Door het tegenlicht wat als podiumverlichting dient, ziet men eigenlijk de hele set alleen het silhouet van ZES. Er zijn geen frontlampen, dus zijn gezicht blijft, ondanks het ontbreken van het masker, toch nog lastig te ontwaren. Tegen het einde van de set gaat er voor even een frontlicht aan waardoor je alsnog een glimp van Le Blanc kan opvangen. Ah, dát is dus die mysterieuze man!

HET PUBLIEK

Moet er nog even inkomen. Het is ook nog maar half zeven en dat voelt voor de mensen die al vier Incudagen erop hebben zitten toch een beetje als ochtend. Veel goesting om te dansen is er dan ook nog niet. Maar het publiek dat er is kan niet om de diepe bastonen heen. Ze dreunen letterlijk door ieders lichaam heen en dat veroorzaakt een hoop tevreden meedeinende hoofdjes.
 
 

HET OORDEEL

Ondanks dat de jonge producer zijn identiteit voor het eerst onthult, hangt er een mysterieuze vibe om het optreden heen. De verlichting in MIDI verhult zijn echte gezicht net genoeg om te teasen. De set van ZES is gevarieerd, strak, spannend en doet van begin tot eind de MIDI op zijn grondvesten schudden. Al zou het optreden veel beter tot zijn recht zijn gekomen op een later tijdstip. Echt los gaat het vanavond helaas niet. Zonde, want in combinatie met een nachtelijk tijdstip en een volle zaal, zou het optreden een stuk memorabeler zijn geweest. Dat is het enige minpuntje, want masker of niet, deze Eindhovense producer is er een om te onthouden. 

DE FOTO