Incubate 2015: Mercury Rev groots doch intiem

Geslaagde samenwerking tussen band en tilburgs conservatoriumorkest

Connor Clerx ,

Mercury Rev en een orkest. Het klinkt zo logisch, het past zo goed, en toch gebeurt het vanavond voor het eerst live. Uitverkorene is het Tilburgs conservatoriumorkest. Frontman Jonathan Donahue merkt aan het begin van de set al op: de meeste nummers die vanavond gespeeld worden zijn ouder dan de leden van het orkest. De muziek van Mercury Rev is vaak al voorzien van strijkers, en dus uitermate geschikt voor een uitvoering met orkest.

HET CONCERT

Mercury Rev + Tilburgs Conservatoriumorkest, Theaters Tilburg, 18 september 2015

DE ACT

Amerikaanse psychedelische rockband Mercury Rev werd eind jaren tachtig opgericht door Jonathan Donahue, ook bekend van the Flaming Lips. Eerlijke, dromerige psychedelica met een totaal gebrek aan rock-and-rollpretenties. Ze worden vanavond vergezeld door de studenten van het Tilburgs Conservatoriumorkest.

HET NUMMER

Het moet geen gimmick zijn, dit optreden. Niet zoals bij Guns N’ Roses, waar het orkest niet meer dan een manier was om meer volume te scheppen, zo vertelt Donahue. De combinatie werkt ook goed, maar aangezien het orkest ook uitversterkt wordt en de basgitaar nogal prominent in de mix staat, is het effect niet altijd even overweldigend. Tijdens ‘Endlessly’, met dat curieuze theremin-deuntje, worden met name strijkers optimaal benut. Het gezicht van de toetsenist, ogen gesloten, armen deinend op de melodie, zegt genoeg. Dit is precies wat de band voor ogen had.

HET MOMENT

Mercury Rev speelt vanavond niet alleen eigen werk. Flaming Lips-parel ‘Love Your Brain’ wordt voorzien van een leuke anecdote over de eerste tour met Wayne Coyne, die Donahue’s nieuwe trui meteen onderspoot met zilvere verf. De zanger neemt gedurende de hele set lang de tijd om verhalen te delen. Door de vele denkpauzes komt het erg spontaan over, ondanks het feit dat er wel een duidelijke lijn in zijn verhaal zit. De tweede cover van de avond, ‘Sea of Teeth’ van Sparklehorse, draagt Donahue op aan Mark Linkous, die in 2010 zelfmoord pleegde. Het kan rekenen op één van de grootste ovaties van de avond.

OOK OPMERKELIJK

De eerste keer live spelen met een orkest, naar eigen zeggen een droom die uitkomt. Jonathon Donahue is overduidelijk in zijn nopjes. Het plezier spat er vanaf. Hij rent continu op en neer tussen het orkest en verschillende bandleden om met zijn karakteristieke handbewegingen te dirigeren en op te zwepen. Bij het slot van ‘The Dark Rises’ springt hij op een stoel achter de dirigent, zwaaiend met een oversized dirigeerstokje van een meter lang, een brede grijns op zijn gezicht. De avond van Donahue kan niet meer stuk.

HET PUBLIEK

De schouwburg is voor driekwart gevuld. Voornamelijk de wat oudere bezoekers van Incubate, maar dat is ook niet gek. Donahue opent zelf met het feit dat de meeste nummers ouder zijn dan het orkest. Het merendeel van het publiek is vastberaden het hele concert te zien, maar bij een festival als Incubate is het onvermijdelijk dat er een hoop volk af en aan loopt. Mercury Rev en het orkest krijgen de staande ovatie die ze verdienen.

HET OORDEEL

De combinatie van persoonlijke verhalen, goed geplaatste covers en sterke arrangementen zorgt voor een grootse doch intieme concertbeleving. Een absoluut Incubate-hoogtepunt.

DE FOTO