Incubate 2015: Wervelwind Converge raast door Dudok

Gitaargeweld laat publiek verdwaast achter

Jochem Boom ,

Rond middernacht is de Dudok even het domein van de trouwe volgers van hardcore punk band Converge. Nergens staat er zo’n homogeen publiek als hier. Nergens ook is het publiek zo’n belangrijk onderdeel van de show. Samen is het een bom die tot ontploffing komt.

HET CONCERT

Converge, Dudok, vrijdag 19 september 2015

DE ACT

Converge is misschien wel het prototype Incubate-act. Meedogenloos hard, tegendraads en ondanks de onmiskenbare kwaliteit altijd in de niche blijven steken. 25 jaar al brengt de band steevast om de paar jaar een nieuwe plaat uit. Jane Doe uit 2011 is het summum in de discografie van de Amerikanen.

HET NUMMER

In een vijf kwartier durende wervelwind van geluid is er van nummers bijna geen sprake meer. Ja de fans vooraan, die schreeuwen alles woord voor woord mee als Jacob Bannon de microfoon het publiek in steekt.

HET MOMENT

Een toegift op een festival is al een unicum op zich. Converge zet de titeltrack van het befaamde album in. Het is een lang uitgesponnen track, waardoor mensen eindelijk even tijd hebben om op adem te komen. De laatste climax komt dan ook extra hard binnen. Voor de laatste keer vanavond vliegen mensen door de lucht.

OOK OPMERKELIJK

De moshpit is tegen de verwachting van buitenstaanders in juist een zeer sociale omgeving. Mensen helpen elkaar overeind en hebben respect als er even iemand van de vloer geveegd moet worden. Als de pit collectief klaar is met een al te enthousiaste deelnemer is dat op z’n minst opvallend te noemen.
 

HET PUBLIEK

Zoals het een punkshow betaamt versterken band en publiek elkaar. De draaikolk van moshende mensen rijkt tot ver in de zaal en het duurt nog geen minuut voordat er weer een lichaam op handen wordt gedragen. Niet voor lang overigens, daar zijn net te weinig mensen voor die zich in de voorste regionen van de zaal wagen.

HET OORDEEL

De snelheid van drummer Ben Koller raast over het publiek terwijl gitaarriffs in verschillende maatsoorten daar op hoog tempo overheen vliegen. Dat Converge uit begenadigde muzikanten bestaat zouden we bijna vergeten. Het technisch spektakel is een genot om naar te kijken én luisteren.

DE FOTO