3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Niet alleen buiten raast het, ook binnen vind je een storm aan optredens deze slachtmaand, waarbij met name de liefhebbers van het hardere gitaarwerk zich de vingers kunnen aflikken. Vergeet daarbij vooral niet ook even naar de programmering in Paradox te kijken, dat deze maand een ware stortvloed aan snarenhelden op het podium heeft staan. Overige muziekvrienden hebben echter ook niets te klagen.

OBLITERATION + DEGIAL + DEATHRONATION – 4 NOVEMBER, EXTASE
Genoeg te doen in Extase deze maand, van garagerock tot hardcore, van een voorronde van lokaal festijn Kippenvel tot een akoestische show van zanger Eric Martin van Mr. Big (je weet wel, van die ene kampvuurballade uit de jaren negentig). Voor een vernietigende start van november ga je echter naar Obliteration: woeste Noorse death metal die enkele jaren terug al veel indruk maakte op Incubate.

ROMAN ELECTRIC BAND – 7 NOVEMBER, CUL DE SAC
De Cul zorgt als vanouds weer voor wat donderdagavondvertier, te beginnen met de Roman Electric Band, een Frans gezelschap dat blijkbaar houdt van aparte muziekomschrijvingen. Wat moeten we ons bijvoorbeeld voorstellen bij 'conventionele rock' of 'progressieve blues'? Het klinkt misschien niet direct aanlokkelijk, maar dat men zich ook laat inspireren door Elliott Smith belooft dan wel weer wat.

DEAD NEANDERTHALS + DONNÉ ET DESIRÉE + CACTUS TRUCK + ALBATRE + THE DEAR LISTENERS – 8 NOVEMBER, HALL OF FAME
Terwijl onze Belgische gitaarvriend Dirk Serries het podium in Paradox onveilig maakt met donkere klanken, krijg je in Hall of Fame een heel handvol geweldenaars voorgeschoteld voor evenveel euro's. Eigenlijk jammer dat men deze vrijdag niet allemaal in dezelfde zaal staat te spelen, maar nu wordt het toch kiezen geblazen voor de liefhebber van de betere ruis. Laat je hart en maagstreek spreken.

WINDHAND + PILGRIM – 13 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Doomfanaten worden deze maand op hun wenken bediend door Little Devil, waar een week na eeuwig tourduo Jucifer en een dag voor de fijne Scandinavische trits Devil, Below en Altar Of Oblivion de Amerikaanse zwartkijkers van Windhand en Pilgrim op de planken staan. Of het nog een aardschok gaat opleveren in de regio Tilburg kunnen we niet met zekerheid voorspellen, maar de kansen zijn daar.

MONOMYTH – 16 NOVEMBER, STAGE01 013
Mensen die na al dat ronkende geweld behoefte hebben aan een flitsende portie thrash, kunnen we doorverwijzen naar Nuclear Sushi in Little Devil, maar mocht je toch liever in Roadburn-sferen blijven vertoeven, dan staat Monomyth deze zaterdag voor je klaar om het zolderke van 013 nog eens fiks door elkaar te rammelen. Atmosferisch voorprogramma Cartographer mag er overigens zeker ook zijn.

LIEVE LOUISE EN DE FANFARE – 17 NOVEMBER, PARADOX
Naast alle imponerende gitaaruitspattingen is er in de luwte van het novemberprogramma in Paradox ook ruimte voor andere geluiden. Het geluid van Lieve Louise En De Fanfare bijvoorbeeld, waarbij de fanfare trouwens aan je eigen verbeelding wordt overgelaten. Wat je in realiteit voorgeschoteld krijgt, is een lieflijk en theatraal tweetal dat onder anderen al met Boy Jonkergouw rondtrok. Gaat dat zien.

ÁSGEIR - 18 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Zijn debuutalbum verkocht in zijn eigen land nog meer dan die van Sigur Ros of Bjork. Een knappe prestatie voor de IJslander Ásgeir die met behulp van de alomgeprezen singer-songwriter John Grant de vertaalslag van het IJslands naar het Engels maakte. 'King And Cross' is een knap staaltje folktronica waarmee de jonge muzikant momenteel furore maakt en het zal dan ook een mooi en intiem optreden worden.

VIEUX FARKA TOURÉ – 20 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Na het succesvolle optreden van Bombino vorige maand is het nu de beurt aan Vieux Farka Touré om de Afrikaanse eer hoog te houden. Als zoon van de gelauwerde en alom gerespecteerde Malinese 'desert blues' grootheid Ali Farka Touré heeft hij de muziek met de paplepel ingegoten gekregen en vanavond zal de gitarist ongetwijfeld laten zien een waardige opvolger van zijn inmiddels overleden vader te zijn.

KINDERGARTEN INDOOR – 23 NOVEMBER, ALLE ZALEN 013
Is er deze maand dan helemaal niets te beleven behalve eindeloos gerag en getokkel op snaren of akoestische shows? Nee hoor, ook de liefhebber van elektronische muziek kan aan zijn trekken komen, zeker als aan het einde van de maand in alle zalen van 013 weer eens een binnendeurse editie van het Kindergarten festijn losbarst: lekker doorgaan tot in de kleine uurtjes op al je favoriete artiesten.

VLEK – 27 NOVEMBER, PARADOX
We hebben ze even gemist, maar VLEK is in november weer helemaal 'back', in dezelfde samenstelling als we dit Brabantse jazzseptet al verscheidene malen eerder aan het werk hebben gezien. Verwacht je aan de meest uiteenlopende muzikale hersenkronkels uit de hoofden van een sympathiek zooitje, dat soms zomaar best heel mooie klanken de ether in zendt. Entree is gratis, dus wat kan je gebeuren.

TOM MAAS EP RELEASE – 28 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Het is nou niet direct een opvallende naam en de kans is groot dat hij ook niet meteen een bel doet rinkelen, maar Tom Maas is dus de Boef die De Gelogeerde Aap bij zich heeft laten aanschuiven om samen de wereld te veroveren, te beginnen met ons eigen Tilburg. Vandaag viert hij de uitgave van zijn debuut EP, en dat gaat vanzelfsprekend een prachtfeest worden waar jij niet bij afwezig mag zijn.

ONE IN A MILLION – 29 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Blijf vervolgens gerust even in diezelfde zaal van 013 hangen, bijvoorbeeld een dag af wat, want dan kun je meteen meepikken hoe de gasten van One In A Million eenmalig teruggrijpen naar hun hitplaat van tien jaar geleden: een uniek evenement, dat je natuurlijk nu al met vette letters in je agenda moet kalken (of hoe dat tegenwoordig ook gaat). Gewoon langskomen in ieder geval, krijg je later geen spijt.

SUBQUAKE INVITES: EPROM - 30 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Zelfs op het nippertje van de maand staat er nog wat vets in 013: het dubstep/drum'n'bass feest SubQuake nodigt daar EPROM uit. De Amerikaanse producer stond met zijn mishmash van grime met hip-hop en bass al eerder op Lowlands, STRP en 5 Days Off. Tijdens de avond zijn ook de Nederlandse geluidskunstenaars aanwezig: Jameszoo uit Den Bosch en Akkachar vullen deze stevige avond aan.