Gifgrond 36 waar feest van elektronisch primitivisme

Casperelectronics, Nonhorse en Loud Objects creëren overdonderend geheel

Wouter de Waal ,

Terwijl DJ Ibrahim Kazoo III de avond aan elkaar lijmde met springerige klanken die prima pasten bij de voor deze bijeenkomsten kenmerkende dartelende filmcollages, zorgde de Amerikaanse trits Casperelectronics, Nonhorse en last but not least Loud Objects plus Greg Fox afgelopen zaterdag voor een keur aan elektronisch opgewekt en/of versterkt elementair geluidsgeweld.

CASPERELECTRONICS

De samenkomst begint intiem met een knusse performance van Casperelectronics, de artiestennaam van een vertrouwd ogende haarvergaarder die zichzelf afficheert als het vriendelijke spookje in de elektronicamachine. Deze nodigt de aanwezigen dicht om zijn tafeltje, waar een moderne variant op de glazen bol middels rap wisselende kleuren zijn handige knoppengedraai van een visueel aura voorziet. Hoewel de klanken die hij met zijn apparatuur voortbrengt een onmiskenbaar modern karakter hebben, roept de performance ook sterke associaties op met een onbekend ondergronds gemeenschapsritueel uit de tijd van de holenmensen, te meer daar er behalve de bol en enkele black lights geen verlichting aan te pas komt. Een verbroederende start van deze zesendertigste Gifgrondeditie.

NONHORSE

Na deze aangename opening kiest Nonhorse voor een meer confronterende methode van contact zoeken met zijn publiek. Misleidend aftrappend met een lieflijke nostalgische melodie, ontaardt de set van deze in een soortement van losse dwangbuis gehulde cassettemanipulator alras in een orgie van maniakaal geschreeuw en gesample inclusief obsessief geruk aan schuifjes, waarbij de artiest op een gegeven moment zelfs zijn ganse koffer vol kleurige geluidsbandjes van tafel veegt. Op dat moment blijkt meneer overigens zowaar een fanatiek verzamelaar van plaatselijke waar, want tussen de talloze hoesjes valt ons oog onder meer op de immer breedlachse Lee Towers en een verzameling Hollandse Hits. Het hoeft in dat licht dan ook niet te verbazen dat een melig deuntje van eigen bodem deze indringende herrieset effectief afsluit. Bevreemdend, maar zeker de moeite waard.

LOUD OBJECTS FEATURING GREG FOX

Waren de eerdere optredens al behoorlijk donker, vlak voor de slotperformance van Loud Objects in samenwerking met drummer Greg Fox (die onder andere reeds tekeerging bij Liturgy) worden zelfs de zwarte lichten gedoofd. Lang blijven onze ogen – en trouwens ook oren – echter niet gespaard, want al snel flitst een lichtzuil opgebouwd uit talloze tl-buizen aan, waarover twee bezonnebrilde mannen bewapend met soldeerbouten gebogen staan. Wat deze lieden precies met alle kabeltjes die over hun plateau verspreid liggen uitvoeren, is van afstand moeilijk te zien, maar klaarblijkelijk is men live, onder het inspirerende tribale getrommel van de eveneens met bril uitgeruste Fox, een elektronisch circuit in elkaar aan het zetten, waarbij regelmatig een aan opstijgende straaljagers herinnerend geraas van jewelste geproduceerd wordt. Knap luide objecten dus inderdaad, die garant blijken te kunnen staan voor een waarlijk glorieus geluid, tenminste, voor degenen die er gevoelig voor zijn – en naar de enthousiaste reacties te oordelen zijn dat er vanavond gelukkig meer dan genoeg. Na een wederom in volstrekte duisternis gehulde woeste drumexercitie houdt de groep het voor gezien, het publiek met een brede grijns achterlatend. Een verpletterend einde van een uitzonderlijk stevige, maar tevens buitengewoon bevredigende Gifgrondavond.

 Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Extrapool.