Tom Maas (Boef) presenteert op 28 november zijn solo EP

'The Beginnings' is het begin van Maas zijn solocarrière

Dirk Stolk ,

Dat hij tot de top van de Nederlandse beatmakers behoort, werd al eerder bevestigd: als producerend onderdeel van dubhop-duo Boef en de Gelogeerde Aap won hij in 2010 namelijk de prijs voor 'Beste Muzikant' bij de Grote Prijs van Nederland. Het heeft sindsdien drie jaar mogen duren, maar Maas vindt het nu tijd om zijn solocarrière de ruimte te geven: op 28 november presenteert hij zijn eigen EP, 'The Beginnings'.

Tom, de meeste mensen zullen je natuurlijk kennen als Boef, de producer van het duo Boef en de Gelogeerde Aap. In november breng je echter een solo EP uit. Vanwaar de keuze dit solo en onder je eigen naam, Tom Maas, te doen?

Ik denk dat het ondertussen wel tijd werd om iets van mezelf te laten horen naast Boef en de Aap. Er is in de jaren dat ik muziek maak een hoop blijven liggen, waar helemaal niets mee gedaan werd. Zo'n track met Ava Silver bijvoorbeeld. Die lag al bijna 2 jaar klaar, maar steeds ging Boef en de Aap voor en wist ik niet zo goed hoe ik het de wereld in moest helpen. Nu heb ik het gevoel dat mensen er meer klaar voor zijn en heb ik voor mezelf een mooie selectie gemaakt van nummers die ik naar buiten wil brengen. En de naam Tom Maas, tja, waarom niet dacht ik. Kort maar krachtig.

De EP gaat ‘The Beginnings’ heten: is dit een eenmalig uitstapje of is dit echt het begin van een solocarrière?
 
‘The Beginnings’ is inderdaad écht het begin van een nieuwe stap. Het is de bedoeling dat ik nog veel meer onder de naam Tom Maas ga uitbrengen en omdat dit het eerste is, vond ik dit wel een toepasselijke titel. Ik wil de mensen laten horen wat ik in huis heb qua stijlen. De EP varieert nogal van rustig naar hard, minimalistisch en vol, noem het maar op. Het is een kennismakings-EP van Tom Maas. Dus er gaat sowieso meer volgen! Heb nu al weer ideeën voor eventueel een volledig album. Dat lijkt me namelijk ook supertof om te doen.

In hoeverre verschilt het geluid en genre met het werk dat we tot nu toe van je hebben kunnen horen?

Dat vind ik dus een lastige vraag. Ik denk dat mijn Boef en de Aap-vibe nog wel duidelijk hoorbaar is, maar omdat ik nu samenwerk met zangeres Ava Silver en de in het Surinaams rappende Badman Febo, krijgt het geheel een totaal andere flavour. Je zou het kunnen zien als een wrap, maar dan steeds met andere vulling.
 
Je werkte tot nu toe dus vooral samen met Aap. Op deze EP staan nummers met Badman Febo en Ava Silver; hoe zijn deze samenwerkingen tot stand gekomen? Is het wennen met andere artiesten? En wie staan er eventueel nog op je lijstje om in de toekomst iets samen mee te doen?

De samenwerkingen met Ava Silver en Badman Febo zijn eigenlijk door de jaren heen tot stand gekomen. Badman heeft ooit bij ons in de studio tracks opgenomen voor Boef en de Aap. Ik vond dat zo tof dat we plannen zijn gaan maken om met zijn tweeën ook nummers te gaan tapen. Via de rockacademie ben ik in contact gekomen met Ava Silver. Dat ging eigenlijk helemaal vanzelf. Je ziet elkaar regelmatig en spreekt over het maken van muziek, gaat de studio in om iets op te nemen en je hebt een track. 'Quiet Simple'.
 
Echt wennen hoefde ik niet. Wat ik wel merk, is dat ik met Thomas gewoon sneller werk, omdat we al lang samen de studio in gaan. We zijn wat dat betreft meer op elkaar ingespeeld, denk ik. En we sturen elkaar wat meer aan.
 
In de toekomst zou ik zeker nog meer samenwerkingen willen doen. Maar niet alleen met rappers of zangers/zangeressen. Ik zou graag meer samenwerken met muzikanten die een instrument spelen.

Donderdag 28 november heb je een releaseparty in 013. Waarom mogen we dit absoluut niet missen?

Vooral omdat het een supertoffe avond gaat worden vol met goeie muziek om lekker op te dansen. Daarbij ga ik samen met Ava Silver en Badman Febo de tracks ook live performen. Verder komen de lokale helden Flamboyant en Cintasoul om de kleine zaal warm te draaien. Ook is de beste man Chaiba gestrikt voor een DJ-setje om de avond al dampend van het zweet af te sluiten met garage, house en UK bass. Al met al gewoon een geweldig programma, waarbij de eerste honderd bezoekers ook nog eens gratis naar huis gaan met een gelimiteerd exemplaar van 'The Beginnings EP'! Wat wil je nog meer?

Juistem. Donderdag 28 november kan je dus niet alleen de EP in 013 halen, maar krijg je ook een hele releaseparty voorgeschoteld. Kaarten kosten €6 en zijn verkrijgbaar via de website van 013. Een preview van de EP kan gevonden worden op de Bandcamp van Tom Maas.