Tilburger Gerton Govers brengt elke week een nieuw nummer uit

“Rond week 8 vroeg ik me af: houd ik dit wel vol?”

Joost Peters ,

Elke week een nieuw nummer uitbrengen: Tilburger Gerton Govers (voorman van The Light Brigade) ging de uitdaging aan. Zijn project ‘52x’ nadert inmiddels het einde. Hoog tijd dus om hem aan de tand te voelen over dit unieke project.

Elke week een nieuwe nummer: hoe kom je erop?
“Haha, goeie vraag! Het idee ontstond spontaan rond Nieuwjaar, toen iemand een akoestisch optreden van me filmde. Waarom dit niet vaker doen? Eerst had ik het idee om maandelijks een nieuw nummer uit te brengen, maar dat zou te gemakkelijk zijn. En dus werd het elke week, om de druk wat op de ketel te houden. Eerlijk is eerlijk: zo rond week 8 vroeg ik me vertwijfeld waar ik aan begonnen was. Maar inmiddels houden cameraman Koen en ik het al een slordige 44 weken vol. Op naar de 52!”
 
Schrijf je ook echt elke week een nieuw nummer?
“Het project is een mengelmoes van oude en nieuwe nummers en covers. Wat dat betreft was en is er genoeg materiaal – ik ben nog geen enkele keer in paniek geraakt in elk geval. Ik heb ook regelmatig de samenwerking gezocht met andere muzikanten. Soms moest ik wat schroom overwinnen om mensen te benaderen, maar uiteindelijk werkte iedereen graag mee. Dat vind ik het mooie van dit project: dat ik de verbinding durf op te zoeken met mensen waar ik normaal gesproken niet zo snel muziek mee zou maken.”
 
Welk nummer is je in dat opzicht het meest bijgebleven?
“Persoonlijk vond ik de samenwerking met Vincent Koreman (ex-The Travoltas en mede-oprichter van Incubate, red.) erg inspirerend: elektronische muziek is niet per se iets waar ik me normaal gesproken veel mee bezighoud. Maar het uiteindelijke resultaat, het nummer Free Will, was heel spannend. Gaaf om een keer op deze manier buiten mijn comfort zone te stappen en het experiment op te zoeken.”
 
Justin Bieber brengt sinds begin oktober tien maandagen op rij een nieuwe single uit. Trots op dit fraaie staaltje internationale navolging?
“Ik heb het donkerbruine vermoeden dat Bieber zich niet rechtstreeks door mij heeft laten inspireren. (lacht) Maar mooi dat ook de groten der aarde het op deze manier aanpakken.”
 
Nieuwsgierig geworden? Op Facebook en op het YouTube-kanaal van Govers’ band The Light Brigade zijn alle nummers terug te vinden.