BombLB voorlopig instrumentaal na overlijden zanger

Bas 'Boan' Olijerhoek op 43-jarige leeftijd overleden

Pieter Heijboer ,

Medio oktober dit jaar overleed Bas 'Boan' Olijerhoek, zanger van de Tilburgse funkrock-band BombLB, dat destijds nog op het lanceerfeest van 3voor12/Tilburg speelde. Olijerhoek was 43 jaar en overleed aan een hartstilstand. Zijn onverwachte sterven was een grote schok voor familie, vrienden en zijn mede-bandleden.

Na de crematie van Olijerhoek speelde de band in Cul de Sac. “We hadden het gevoel dat we zoiets moesten doen. Zeker als je al elf jaar samenspeelt. We waren niet alleen bandleden van elkaar maar ook vrienden”, zegt Joost Maissan, saxofonist bij BomblB. De band speelde die dag twee nummers. “We hebben bij beide nummers de zang weggelaten. Een nummer was nieuw. Bas had daar de blaas- en zangmelodie van bedacht. “Het klonk een beetje New-Orleans blues achtig. Daarom hebben we het Boan’s Blues genoemd.” Maissan lijkt er nuchter onder, maar “wordt er weer droevig van” als hij eraan terug denkt.

Bas Olijerhoek was een nierpatiënt. Dit was echter niet wat direct tot zijn dood heeft geleid. “Bas had een paar jaar geleden een nieuwe nier gekregen. Regelmatige nierdialyse is natuurlijk niet goed voor je lichaam. Maar daar is hij niet direct aan gestorven. Het was een hartstilstand die ook bij mij en jou kan gebeuren”, zegt Maissan.
"De vader van Bas is ook overleden aan een hartstilstand, dus dokters onderzoeken momenteel of het ‘in de familie zit’. Ik ben erg benieuwd wat daar de uitkomst van is. Ik wil de familie alleen niet lastigvallen door er steeds naar te vragen.”
 
Vorige week donderdag repeteerde de band weer voor het eerst. “De eerste repetitie zonder Bas was natuurlijk heel definitief, maar we hebben die avond wel lekker gespeeld. We willen ook graag weer spelen.” De band heeft voorlopig geen plannen om een nieuwe zanger aan te trekken. “Dat voelt nog net iets te vreemd. Iets te snel. Als we nu een nieuwe zanger nemen dan ga je die teveel vergelijken met Bas. Dat is voor die nieuweling ook niet leuk. Iets anders, bijvoorbeeld een zangeres zou dan wel kunnen, maar dat is dan voor op de lange termijn.”
 
De band gaat dus voorlopig instrumentaal verder. “We denken er wel over na hoe we het in de toekomst gaan invullen.” Maissan vertelt dat ze het digitale aspect een groter deel willen laten uitmaken van de muziek. Bijvoorbeeld door loops te gebruiken. “We willen gewoon doorgaan, daar hebben we behoefte aan. Nu moeten we een instrumentaal repertoire opbouwen.”
 
Maissan denkt dat de afwezigheid van Bas wel invloed gaat hebben op het geluid van de band. “Bas had veel invloed en kwam vaak met kale simpele ideeën zoals een bepaalde melodie waar dan een nummer van werd gemaakt. Dat zal nu anders zijn.” De band heeft nog twee nummers waarvan Bas de zanglijn al van had ingezongen. “Die zijn nu best speciaal geworden. Het zou gaaf zijn als wie die nog in toekomstige nummers kunnen verwerken.”