Raad akkoord met verbouwing 013

Groen licht voor uitbreiding Jupiler Zaal

Bas van Duren ,

De Tilburgse gemeenteraad is donderdagnacht akkoord met de verbouwing van 013 waar 7,7 miljoen euro mee is gemoeid. Het college gaf in oktober al steun aan de verbouwing en reserveerde het bedrag in de programmabegroting van 2014.

Het voorstel werd bijna unaniem aangenomen. Alleen Trots op Tilburg diende een motie in om de verbouwing niet te financieren. Deze werd door een grote meerderheid verworpen. Daarmee is het startsein gegeven aan de eerste van twee fasen: eerst wordt achterstallig onderhoud aan de Jupiler Zaal gepleegd en de Stage01 wordt samen met de Kleine Zaal gevoegd. Directeur Frens Frijns van 013 hoopt al in 2014 klaar te zijn met deze verbouwing. De tweede fase bestaat uit uitbreiding van de Jupiler Zaal van 2200 naar 3200 bezoekers. Wanneer deze fase is afgerond, is nog niet exact bekend.

Eerder dit jaar luidde 013 de noodklok: investering zou noodzakelijk zijn om het hoofd boven water te houden. Het pand is in verouderde staat met apparatuur die al lange tijd niet vernieuwd is. Volgens directeur Frens Frijns komt dit omdat in het verleden onvoldoende middelen zijn gereserveerd om de huidige technologie op peil te houden. Daarnaast wees Frijns al eerder naar de opening van Tivoli Vredenburg in Utrecht dat volgend jaar zou worden opgeleverd. Met een grootte vergelijkbaar met de 013 vreest de directeur dat bands eerder voor Utrecht zullen kiezen dan voor Tilburg.