#Mundial13: Hanggai: keelzang was nog nooit zo catchy

Reïncarnatie van Genghis Khan komt met briljante feestband

Clemens Lambermont ,

Een frontman met ontbloot bovenlijf schreeuwt wat Mongools, (of Chinees, want daar komen ze eigenlijk vandaan) richting het publiek. Niemand begrijpt het, maar het zet meteen de toon voor een even bizar als hilarisch optreden. Een band waarvan de leden eruit zien alsof ze uit 15e eeuws China komen, die zich vervolgens ontpopt tot onbetwiste party band. Beter wordt het niet deze avond.

CONCERT
Hanggai, Fontyskoepelhal
 
MUZIEK
Flogging Molly, La Pegatina, Rowwen Hèze, elk land heeft zo zijn eigen folk feestband. En in het geval van China/Mongolië is dat Hanggai. Ze gebruiken een bekende formule. Pak traditionele muziek, in dit geval uit Mongolië, en combineer het met rockelementen. Wat je dan krijgt, is een mix van rock met primitieve strijkinstrumenten en keelzang (de Mongoolse versie van grunten).
 
PLUS
Eigenlijk is het als geheel te absurd voor woorden. De zanger die denkt dat het hele publiek Chinees spreekt, de klederdracht. Maar hé, ze maken ontzettend catchy feestmuziek. Vooral de nummers waarop de zanger probeert het publiek mee te krijgen zijn geniaal. In het begin lijkt het publiek nog iets in de trant van ‘nee, we spreken geen Chinees’ te denken, maar uiteindelijk zorgt de frontman er met zijn enthousiasme en een paar ‘hey hey’s’ voor dat de zaal loskomt op de aanstekelijke Mongol-rock. Verder heeft hij nog een zweepje meegenomen om het publiek letterlijk op te zwepen. Juist. Het slaat nergens op, maar who gives a fuck.
 
MIN
Na het eerste nummer, wat echt rockend begint, gaan ze op de rustige tour. En dat is jammer. Zeker omdat de momenten waarop ze bewijzen meer te zijn dan de gemiddelde 'muziek uit de wereldwinkel’, is de band geniaal. Verder is keelzang echt iets waar je van moet houden. Het blijft apart en wordt gelukkig niet al te veel gebruikt.
 
CONCLUSIE
Hanggai weet hoe het een feestje moet bouwen, iets wat je niet verwacht van een traditionele Mongoolse act. Maar de energie en de momenten waarop ze echt pretenderen de grootste rockband van Azië te zijn, maken de show. Zeker een van de toppers van Mundial.
 
CIJFER
8.5