Back to school, eindelijk regen en alles op z’n kop Back to school, eindelijk regen en alles op z’n kop

Part 5: The Jacks DNA on Tour Ireland 2013

, Rob van Kaam

Back to school, eindelijk regen en alles op z’n kop

Part 5: The Jacks DNA on Tour Ireland 2013

Rob van Kaam ,

Door gebrek aan wifi was er even vertraging in het tourverslag. Maar niet getreurd, vanaf nu gaan we weer vrolijk verder. De batterij van The Jacks en crew is weer volledig opgeladen. Dat mag ook wel, want er staat ons nog genoeg te doen hier. Een tripje naar school, een bezoekje aan het uitgestorven Wexford en dampende taferelen in Dublin. The fun just never ends.

Op dinsdag staat wederom een akoestisch optreden op de planning, maar wel op een hele andere locatie dan gisteren. Vandaag spelen The Jacks op The Ballyfermot College of Further Education, de school van de studenten die de tour hebben georganiseerd. Het is een simpel ritje en een school zie je niet zo snel over het hoofd. Toch weet onze navigatie ons wederom te belazeren, het begint bijna een vanzelfsprekendheid te worden.

Kalmpjes aan
Aangekomen op de school cruisen we een beetje door het gebouw heen, dat vol hangt met The Jacks posters. Gaaf. We worden ontvangen door Pete Holidai, gitarist van de legendarische band The Radiators from Space, maken kennis met Joey the Soundguy en drinken en paar bakken koffie. Het kleine kantoortje waar Tara, Katie, Luke, Samara en Ciara de afgelopen maanden alles hebben zitten regelen hangt vol met teksten als 'Calm the fuck down!' en 'Be nice to each other!'. Het is wel duidelijk dat zich wat stressvolle momenten hebben voorgedaan. Haha, live and learn!

Om twaalf uur kondigt Pete de band vol enthousiasme aan en trakteren The Jacks de goedgevulde aula op hun muziek. We krijgen een heerlijke lunch, luisteren naar de onbeperkte verhalen van Pete en om één uur wordt er nog een setje gespeeld. Het is weer eens wat anders dan een nachtelijk optreden.

Maar de dag heeft nog meer voor ons in petto. 's Avonds moet er namelijk nog opgetreden worden in Wexford. Snel naar huis, hapje eten en weer de bus in. Onderweg luisteren we, zoals altijd, de nodige muziek. Marcia heeft een duidelijk verzoek: "Mogen we weer naar Ron Jeremy luisteren?" Maar natuurlijk, de funky tunes van Pornosonic zijn een aanwinst voor iedere autorit. En zo rijden we op ons gemakje door.

Andere Rob en Bob
Eenmaal aangekomen blijkt Wexford op dinsdagavond volledig uitgestorven te zijn. Ai, hopelijk staat de band niet voor een lege zaal. De pub waar het te doen is heet The Sky and The Ground en dat levert natuurlijk de nodige grappen op als we op straat de weg vragen. We worden ontvangen met een pint van het huis en hebben nog zeeën van tijd. Als avondeten werken we bij Rob's Ranch belachelijk grote burgers weg en leren we het originele verhaal van de shotgundriver. Die positie had in het vroegere Amerika in ieder geval weinig te maken met het opzetten van de juiste muziek.

The Sky and The Ground is als we terugkomen al lekker gevuld met mensen. Gelukkig maar. Het voorprogramma is Red Sail uit Dublin, ze spelen een prachtige set vol breekbare folkachtige liedjes. We fluisteren onderling al dat het contrast met The Jacks wel heel groot is, maar daar is de band zich van bewust: "For the next band it's time to put the tables to the side so you can dance."

Die tafels blijven gewoon staan, want zoals eerder gezegd hebben de Ieren nogal een zitcultuur. Dat levert een aparte setting op tijdens de show van The Jacks. In het voorste stuk van de smalle kroeg zit iedereen en achterin staan flink wat mensen uitbundig te dansen. Er worden dikke punten gescoord als Marcia een nummer opdraagt aan lokale legende Broccoli Bob en ook deze avond ontaard in onbeperkte gezelligheid. Pub eigenaar Johnny geeft ons nog het nodige bier mee voor de terugreis en ook Wexford telt vanaf nu behoorlijk wat fans van The Jacks.

Home sweet Dublin
Het is inmiddels woensdag en Ierland laat zijn ware aard zien. Regen. Veel regen. Ach ja, we zijn al lang blij dat we zo lang van de zon hebben mogen genieten. De geplande fotoshoot wordt helaas wel gecanceld, maar dat komt later nog wel goed. Vanavond staat de band in Sweeney's Bar, als eerste van een reeks Dublin shows. Dit is de bar waar ongekend veel startende bands optreden. The place to be als je in Dublin muziek wilt snuiven.

Met behulp van wat kliko’s weten we een parkeerplek veilig te stellen en gaan snel naar binnen. Het is lekker druk en er hangt een hele goede sfeer. Vanwege de beperkte change-over tijd is het wel even onhandig met onze spullen. Weggestopt in een hoekje zetten we alles zo goed en zo kwaad als het kan klaar, om vervolgens als een speer alles om te bouwen. Gaaf om te merken dat iedereen ondertussen heel goed op elkaar in is gespeeld. De tourmachine is zo geolied als een bodybuilder.

The Jacks slaan in als een bom en zetten Sweeney's volledig op z'n kop. Tijdens de show blijven er mensen toestromen, er wordt meegezongen en keihard gedanst. Het voelt bijna alsof de band een thuiswedstrijd speelt. Wow. Onder luid applaus verlaat de band het podium om vervolgens alle spullen als een gek weer 'ons' hoekje in te slepen en in te pakken. Tja, dat hoort er ook bij. Net als alles twee trappen naar beneden dragen. This is rock 'n roll.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg