3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand juli

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Hall of Fame en Paradox houden de (concert)deuren deze maand gesloten, maar met dank aan de stug verder programmerende cafés Little Devil en Extase plus de 'Endless Summer' – zij het dan exclusief Fennesz – in 013 hoeft vooral de liefhebber van het hardere werk niet te klagen over een gebrek aan optredens in juli.

COLLIE BUDDZ + NEW KINGSTON – 2 JULI, JUPILER ZAAL 013
Hoe het weer deze avond ook mag uitvallen, de maand begint met zonneschijn dankzij rijzende ster Collie Buddz en zijn begeleidingsband New Kingston. Nu kan een groep die zich naar de hoofdstad van Jamaica vernoemt natuurlijk maar in één genre uitblinken en inderdaad belooft dit een mooie van ganjadampen vervulde avond te worden. Voor iedereen die ook na Mundial graag nog wat reggae hoort.

MMM PRESENTS: TYRANEX + SYSTEM OVERTHROW – 4 JULI, LITTLE DEVIL
Op Mario's Metal Meeting is het nog een aantal maandjes wachten, maar gelukkig regelt de naamgever van dit traditionele metalen festijn ook door het jaar heen behoorlijk wat shows. Deze keer is het thrash wat de klok slaat met het Zweedse Tyranex en onze vaderlandse makkers van System Overthrow. Ouderwets genieten dus, ook voor wat betreft de entree, want die is gratis.

MOUTH OF THE ARCHITECT + GGU:LL – 7 JULI, LITTLE DEVIL
Vervolgens blijven we nog even in Little Devil, niet alleen vanwege de nu al legendarische 3voor12 Tilburg karaoke-avond op vrijdag de vijfde, maar ook om de Amerikaanse zwaargewichten van Mouth Of The Architect de zondag daarna aan het werk te zien. Dat is bovendien nog niet alles, want de lokale helden van Ggu:ll (dit najaar te zien op Incubate) en The Fifth Alliance zijn tevens van de partij.

HAIL TO THE CHIEF + SOFIA NERO + INHALE – 9 JULI, EXTASE
Ook café Extase laat in de eerste helft van juli nog stevig van zich spreken, met Kaat's Khaos op dinsdag de tweede en een klassieke sleaze rock samenkomst met Faster Pussycat donderdag de elfde. Deze dinsdag staat echter een uitwisseling tussen jonge Tilburgse en Bredase bands op de agenda, mede georganiseerd door stichting POB (Pop Organisatie Breda). Kom langs en laat je verrassen.

WARM SODA + ADAM AND THE RELEVANTS – 11 JULI, STAGE01 013
Kleine indieshows zijn een beetje een ondergeschoven kindje deze maand, maar met Warm Soda en Adam And The Relevants tezamen op het affiche is er toch tenminste één gelegenheid om met al je hippe vrienden de Stage01 te bezetten. Eerstgenoemde groep is al eens te zien geweest op SXSW, laatstgenoemde is hard aan de weg aan het timmeren op eigen bodem. 'Get it while it's hot!'

EARTHLESS + THE ATOMIC BITCHWAX – 14 JULI, KLEINE ZAAL 013
Liefhebbers van zwaar gitaargeweld hebben dan weer keuze in overvloed: vier dagen voordat je kunt genieten van Torche, Pelican en Fehler in deze zelfde zaal, is het al raak met Earthless, The Atomic Bitchwax en Mirror Queen. Dat deze ontaarde mannen beschikken over een schier onuitputtelijke conditie en creativiteit, bewezen ze al vaker op Roadburn en ook in Little Devil. Gaat dat dus zien.

HOTELGASTEN: ANNEKE VAN GIERSBERGEN – 19 JULI, NATUURTHEATER KERSOUWE
Als iedereen op vakantie gaat, kan Hotelgasten natuurlijk niet achterblijven. Daarom ditmaal geen gesprek en concert in De NWE Vorst, maar in Natuurtheater Kersouwe te Heeswijk-Dinther. Het is weliswaar een aardige trip, edoch zeker de moeite waard als je weet dat betoverende zangeres Anneke van Giersbergen deze keer te gast is.

CIRCLE TAKES THE SQUARE – 24 JULI, KLEINE ZAAL 013
Heeft deze maand ook doorgedraaide hardcore in de aanbieding? Jazeker, deze voorlaatste woensdag van juli kun je helemaal uit je dak gaan bij Circle Takes The Square, een experimenteel Amerikaans combo dat nog nauwelijks eerder in Nederland te zien was. Grijp dus vandaag je kans en pik meteen Code Orange Kids en Full Of Hell mee.

THE SMASHING PUMPKINS – 27 JULI, JUPILER ZAAL 013
Heb je nog geld over aan het einde van de maand en ben je toevallig niet op vakantie, dan kun je de gelegenheid om Billy Corgan en band live in een relatief kleine zaal te aanschouwen vanzelfsprekend niet aan je voorbij laten gaan. De hoogtijdagen van The Smashing Pumpkins mogen dan onmiskenbaar in de jaren negentig liggen, het zeer bemoedigende laatste album geeft hoop op een enerverende show.