3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Het nieuwe jaar is weer aangebroken, dus tijd voor de tips! Vanwege de laatste drie cijfers gaat 2013 volgens sommigen het jaar van Tilburg worden, en inderdaad staat er op concertgebied al meteen het nodige op het program. Mede met het oog op het bijzondere jaartal hebben we daarom niet twaalf, maar liefst dertien evenementen geselecteerd waar je deze maand zeker bij moet zijn.

SAN + CARTOGRAPHER + 64 CHEVY – 3 JANUARI, EXTASE
Café Extase laat er geen gras over groeien en trakteert je deze donderdag meteen op drie stevige acts, te beginnen met 64 Chevy, een potente hardrockband die eigenlijk geen introductie meer behoeft. De postrockers van Cartographer gaven kortgeleden nog een fijne EP-presentatie in Cul de Sac en SAN staat voor onweerstaanbare soul. Een diverse, maar intrigerende avond kortom.

HERFST + MISANTHROPIA + MORVIGOR – 4 JANUARI, LITTLE DEVIL
Voor het echte zware werk ben je een dag daarna welkom in Little Devil, waar Herfst uit België een inktzwarte pot death metal over je zal uitstorten, terwijl Misanthropia je versteld zal doen staan met hun melodische black metal en Morvigor het aloude Gotenburg geluid nieuw leven zal inblazen. De entree is overigens gratis.

CD-PRESENTATIE ANDRÉ VAN DEN BOOGAART EN DE RAUWE RAND – 5 JANUARI, PARADOX
Je kent hem wellicht als één van de lokale countrysterren van Bradley’s Circus, maar André van den Boogaart heeft ook een eigen band, die je deze zaterdagavond in levenden lijve in Paradox kunt aanschouwen. Niet alleen dat, want als je in je nopjes bent met wat je hoort, zou je zelfs zijn verse plaat ‘Met Modder In Mijn Bloed’ kunnen aanschaffen. Blues zoals blues bedoeld is.

FRISSE OREN – 6 JANUARI, THEATERS TILBURG
Net als voorgaande jaren geven verscheidene culturele organisaties in Tilburg je aan het begin van 2013 de gelegenheid gratis en voor niets op het nieuwe jaar te proosten onder het genot van muziek, dans, toneel, circus, poëzie en cabaret. Het feest begint in de middag bij Theaters Tilburg – zorg dat je er ook bij bent.

CD-PRESENTATIE VLEK – 9 JANUARI, PARADOX
Het Brabantse combo VLEK heb je al verschillende malen eerder in Paradox kunnen bewonderen, maar vanavond is het dan tijd voor de presentatie van een eerste cd (met de onvermijdelijke titel ‘Speck’). Ben je niet vies van een beetje zuidelijk absurdisme, deskundig vermengd met avontuurlijke geluiden, kom dan gerust geheel vrijblijvend een kijkje nemen.

INCUBATED XL – 11 JANUARI, KLEINE ZAAL 013 & CUL DE SAC
Het maandelijks terugkerende feestje Incubated heeft in januari een bijzondere verrassing voor je in petto. In plaats van de gebruikelijke twee of drie bands heeft de Incubate organisatie ditmaal zowaar zeven acts uit alle windstreken gestrikt, verdeeld over 013 en Cul de Sac. Aangezien die twee podia vlak bij elkaar liggen, kun je ze als je daar zin in hebt ook nog allemaal zien.

ANNEKE VAN GIERSBERGEN – 15 JANUARI, EXTASE
Voor het eerste concert van Anneke van Giersbergen in 2013 ben je de vijftiende bij café Extase aan het juiste adres. Deze avond zal ze maar liefst twee sets ten gehore brengen, ongetwijfeld gevuld met solomateriaal en een enkele hit van haar oude band The Gathering. Hoe de setlist er echter ook uit zal zien, met een stem als die van Anneke weet je dat het goed gaat worden.

LANDMARK 105 – 16 JANUARI, CUL DE SAC
De dag erna is het tijd voor de presentatie van nieuwe EP ‘Moving On’ door lokale rockband Landmark 105 in Cul de Sac. Onder de bezielde leiding van zangeres en gitaarspeelster Liesbet Scholte timmert deze groep alweer behoorlijk wat jaren aan de weg en ook vanavond kun je ongetwijfeld rekenen op een dampende rockshow.

BETTIE SERVEERT – 17 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Van Landmark 105 is het geen grote stap naar Bettie Serveert, de eveneens door een vrouw aangevoerde rockband die in 1992 doorbrak met debuutalbum ‘Palomine’ en sindsdien niet meer weg te denken is uit het vaderlandse poplandschap. Deze donderdag kun je weer eens in 013 van de hechte groep genieten. Die kans moet je natuurlijk niet laten liggen.

KINDERGARTEN INDOOR – 19 JANUARI, ALLE ZALEN 013
Hardcore fanaten kunnen zich de dag hierna voor het hoofdpodium vermaken met onder andere Agnostic Front en Hatebreed, maar voor de liefhebbers van de betere dance, techno en electro is het zaterdag al raak met een uitgebreid programma, uitgespreid over alle zalen die 013 rijk is. Verplichte kost voor de dansfanaat met een kinderlijke geest (minimumleeftijd 18 jaar).

BLAST 2.0 – 23 JANUARI, PARADOX
Opererend op het grensvlak van rock, improvisatie en modern gecomponeerde muziek vinden we Blast, het combo rond gitarist Frank Crijns (ook bekend van lokale herrieband Betonfraktion) en saxofonist Dirk Bruinsma. De naam doet al vermoeden dat liefhebbers van het betere blaaswerk bij deze mannen aan het juiste adres zijn: je weet dus waar je deze woensdag terecht kunt.

TOUCHY MOB + TELLAVISION – 24 JANUARI, HALL OF FAME
Vrienden van ongebruikelijke combinaties van uiteenlopende disciplines kunnen zich vanavond transporteren naar Hall of Fame, waar Touchy Mob zal aantonen dat folk en techno soms dichter bij elkaar liggen dan vooraf gedacht en TellaVision op eigenzinnige wijze met muziek en andere kunstvormen aan de haal gaat. Voer voor de avontuurlijk ingestelde mens kortom.

VISCERA/// + ABYSMAL DARKENING – 25 JANUARI, LITTLE DEVIL
Het laatste weekeinde van januari bivakkeer je het best in Little Devil. Zaterdag treden daar de lokale bluesrockers van Duskhead samen met Stonerfront Nijmegen op, zondag kun je er duister genieten van Funeralium, Murw en Monads, maar vrijdag is het ook al raak met de nauwelijks categoriseerbare Italianen van Viscera/// en ons eigen Abysmal Darkening. Fascinerend spul.