Multigetalenteerde stuiterbal Lindsey Stirling nadert perfectie in 013

Voorprogramma weet publiek snel te ontdooien

Linda van Loon ,

Sommige mensen lijken alles mee te hebben. Lindsey Stirling is er eentje van. Ze kan vioolspelen en niet onverdienstelijk dansen tegelijkertijd, zonder dat het klinkt alsof de kat van de buren met zijn hoofd tussen de voordeur zit. Integendeel, perfectie domineert de avond in een volle Dommelsch Zaal, waar een zeer uiteenlopend publiek geniet van de veelzijdige Lindsey. Voorprogramma McKay Stevens heeft het publiek dan al (letterlijk) opgewarmd met de zomerse klanken die hij heeft meegenomen uit LA. Geen overbodige luxe als het buiten gevoelsmatig honderd graden vriest.

Terwijl Tilburg is bedekt met een wit dekentje, heeft McKay Stevens wat zon meegenomen uit Amerika. Stevens is een soort rappende Jack Johnson met ADHD op akoestische gitaar. Zijn nummers zijn zonnig en hebben een goede relaxte vibe. Maar zodra hij zijn gitaar wegzet, is het over met de pret. Hij doet een aantal dansbare nummers waarbij hij het podium over springt en danst als een kleuter met een zak Skittles in de maag. De blazersectie draait overuren, maar is helaas niet live. Geef de beste jongen ook een band, al is het alleen maar zodat er niet naar zijn bijna vunzige heupgedraai gekeken hoeft te worden. Een verrassend voorprogramma, waar de bevroren beentjes van het publiek toch wel raad mee weten.

Wie is klein, mager en hupst als een stuiterbal over het podium? Juist, Lindsey Stirling. Oh, en ze speelt ook nog viool. Deze finaliste van America’s Got Talent gaat als een speer over de hele wereld en begeeft zich daarmee op de meest uiteenlopende plekken. Of het nu een gamebeurs is, of ergens in the middle of nowhere in Kenia, niets is haar te gek. Met haar schattige uitstraling en strijkkunsten palmt ze iedereen in. Dat is vanavond ook te zien aan het publiek. Oud, jong, gothic, corpsbal, vader, kind, er zijn weinig concerten waarbij het publiek zo divers is.

Duizendpootje Stirling is al even divers en houdt praatjes alsof ze Miss Universe is, maar bij het zingende aspect gaat het een beetje mis. Dat is niet erg, door al het gedans en gespring, borrelt af en toe de vraag op of alles wel live is. De foutjes hier en daar geven het daarom gelukkig toch nog iets menselijks. Wat improvisatie had echter geen kwaad gekund; het is nu wel allemaal wel heel erg gelikt, bijna alsof Walt Disney er een handje in heeft gehad. Natuurlijk zijn praatjes over haar reis naar een ontwikkelingsland en de kansen die ze heeft gehad in haar leven heel mooi en aardig, maar daar is het publiek niet voor gekomen. Niet voor haar ‘American Dream’, maar om te dansen op ‘Crystallize en ‘Zi-Zi’s journey’. De Skyrim-cover met Peter Hollens op grote schermen ter ondersteuning levert een groot gejuich op van de fans. Ook de Michael Jackson-medley met bijbehorende moonwalk (!) is feilloos. Het draait vanavond om het totaalpakket Lindsey Stirling en dat is bijna eng perfect.