#INCU13: Supersilent en Stian Westerhus doen brein en gehoorgangen kraken

Gelegenheidskwartet maakt vol gebruik van mogelijkheden van instrumentarium

Wouter de Waal ,

Liefhebbers van vrije geluiden konden op de tweede Incubate avond hun hart ophalen bij het Noorse drietal Supersilent aangevuld met gitarist Stian Westerhus. De geluidsinstallatie en het gehoor van de aanwezigen in Paradox kregen het soms stevig te verduren onder al het elektronische geweld, maar in het dynamische geluid van de groep was zeker ook ampel ruimte voor lyrische momenten.

HET CONCERT
Supersilent featuring Stian Westerhus, Paradox, dinsdag 17 september

DE ACT
Een Scandinavisch free jazz trio bestaande uit een toetsenist/knoppenmagiër, een laptopartiest en een drummer annex trompettist annex vocalist, uitgebreid met een gitarist die met zijn piekende lange haar oogt als een punker. Het gezelschap begint zijn performance tamelijk kalm, maar blijkt al gauw ook veel (super)stilte in luide muzikale uitspattingen te vinden. Die voorkeur resulteert echter zeker niet in een ondubbelzinnig herrieconcert, want bij vlagen trekken er ook ingetogen passages voorbij die zo uit een film noir lijken te komen (waarbij de trompet goed van pas komt), of stukken die klinken als het klaaglied van een disfunctionele machine ('troost de hysterische robot').

HET MOMENT
Nadat de groep voor ongeveer een uur een uitgebreide improvisatie heeft gegeven, komt men nog op de proppen met een toegift, waarin alle aspecten die deze groep zo bijzonder maken (het moeiteloos wisselen van stemming en klankkleur, de uitstekende interactie tussen akoestische en elektronische elementen) in kort tijdsbestek worden samengebald.

OOK OPMERKELIJK
Hoewel het genre waarin deze Noren opereren toch niet direct populair genoemd kan worden, is de Paradox vanavond prima gevuld met jonge en oude bezoekers van het meest diverse pluimage.

HET PUBLIEK
… geeft na afloop luid klappend en juichend blijk van zijn grote instemming en enthousiasme.

HET OORDEEL
Een bijzonder geslaagde vrije excursie, die de onbegrensde mogelijkheden van spontaan gecreëerd en gecoördineerd geluid eens te meer onderstreept.