#INCU13: Waardige dwarsdoorsnede van de Nederlandse underground tijdens Rundfunk #1

Subroutine Records laat een handvol vroege vogels alle hoeken van Studio zien

Mathijs Nicolai ,

Terwijl de kruitdampen van Black Metal Friday amper zijn opgetrokken banen de eerste enthousiastelingen zich een weg richting Studio alwaar een handvol vaderlandse Independent Labels op uitnodiging van Subroutine Records een platenmarkt op poten hebben gezet. Terwijl de bezoekers onder genot van een verse muntthee en her en der een voorzichtig pilsje door de obscure platenbakken neuzen treden er diverse Nederlandse acts op in praktisch iedere hoek die Studio rijk is. Het Noorderslag van Incubate.

Excelsior Records trapt vandaag het bal af en schuift Earth Mk. II naar voren. Vóór Jacco Gardner aan zijn zegetocht begon speelde hij in onder meer The Skywalkers met zijn muzikale broeder Hugo van de Poel. Men besloot uit elkaar te gaan en waar Jacco Gardner belandde weten we inmiddels allemaal. Dat ook Van de Poel niet stil heeft gezeten bewijst hij vanmiddag met een strakke set vol sixties psychedelica die hij in December nog veelvuldig mag vertolken wanneer het gezelschap samen met Jacco Gardner het Nederlandse clubcircuit in duikt.

Nog voor Earth Mk. II goed en wel het podium heeft verlaten doemen de eerste beats van Hunter Complex op uit een totaal andere hoek van Studio. Lars Meijer alias Hunter Complex is door zijn label Narrominded in de gelegenheid gesteld om met zijn producties de laatste slapers wakker te krijgen. Meijer combineert zijn knappe electro met op het eerste oog volstrekt willekeurige filmbeelden. Dit alles leidt tot een bij vlagen hypnotiserende trip die we graag nog eens twaalf uur laten zouden willen ondergaan.

Lang kunnen we echter niet stil staan bij het moois want alles is er aan gelegen een plek te veroveren in de huiskamer van Snowstar Records die vandaag decor is voor akoestische optredens van Kim Janssen, I Am Oak en Luik. Janssen trapt het Snowstar feest af en tracht in een dik kwartier een muisstil publiek van zijn kwaliteiten te overtuigen. Dat lukt hem bijzonder aardig, ware het niet dat de Rotterdamse shoegaze machine AC Berkheimer een verdieping lager staat te soundchecken. Al met al een weinig ideaal scenario maar de intimiteit van het moment maakt een hoop goed.


En zo gaat deze gemoedelijke ren-je-rot-show nog een paar uur door, zo zijn we getuige van een weergaloos optreden van het eerder genoemde AC Berkheimer en is het goed toeven bij I Am Oak die in de huiskamer van Snowstar Records alweer zijn zesde Incubate optreden geeft. Tevreden betreden we na een zestal optredens De Heuvel, met de Nederlandse underground zit het wel snor.