#INCU13 Verbreding podium Cul de Sac noodzakelijk voor onbegrensde muzikaliteit Lola Colt #INCU13 Verbreding podium Cul de Sac noodzakelijk voor onbegrensde muzikaliteit Lola Colt

Psychedelische band is een revelatie van Incubate 2013

, Patric Muris

#INCU13 Verbreding podium Cul de Sac noodzakelijk voor onbegrensde muzikaliteit Lola Colt

Psychedelische band is een revelatie van Incubate 2013

Patric Muris ,

Pop- en folkbands zijn er in overvloed. Om onderscheidend te zijn, moet het anders dan gebruikelijk. En het moet urgent zijn. Dat moet Lola Colt zich gerealiseerd hebben bij de oprichting van de band. Want Lola Colt is dat allemaal en dan heeft het nog een extra troef: een sensuele bassiste die een slangendans doet, terwijl ze bas speelt. Het is even passen en meten, maar het is gelukt: de hele band staat op het podium van Cul de Sac en laat een verpletterende indruk achter. Het is een outsider die vandaag hoge ogen gooit.

HET CONCERT
Lola Colt, Cul de Sac, zaterdag 20 september 2013.

DE ACT
Je kent ze wel, van die momenten in de films van Tarantino waarop een heroïsche daad of een sleutelscène wordt voorbereid met vertraagde beelden begeleid door muziek. De shotguns worden geladen, vrouwen die niet te stoppen zijn lopen vastberaden op hun slachtoffer af, een achtervolging wordt ingezet met piepende banden etc. Bij al die momenten past de muziek van Lola Colt. Er zit zo veel drift in. Deze band speelt alsof het pure lichamelijke noodzaak is om muziek te maken. Alsof het de fysiologische behoeften, het fundament, uit de piramide van Maslow heeft verbannen en muziek maken ervoor in de plaats heeft gezet. Drie vrouwen en drie mannen, dat is de verdeling. En iedereen heeft een eigen specialiteit waardoor ook gerust van een super helden-team gesproken kan worden.

HET NUMMER
Het openingsnummer, dat een gigantisch woweffect ingesloten heeft. Het plaatst plotsklaps alle optredens van vandaag in een ander perspectief. Want zo kan het ook. Zo zou het moeten zijn: muziek maken vanuit existentiële overwegingen. Die ogen van de zangeres bij de aftrap als ze zingt in mantra’s; ze zijn bezeten. Bezeten van muziek.

HET MOMENT
De soundcheck is geen moment meer te noemen. Het loopt uit in Cul de Sac en iedereen die voor Lola Colt is gekomen krijgt de soundcheck van a tot z mee. Aankondigen dat het optreden begint, is dan ook niet nodig. De start van het concert is een indrukwekkend moment. Het is meteen duidelijk dat dit de verrassing van de avond (van Incubate?) gaat worden.

OOK OPMERKELIJK 
Is al gezegd dat de bassiste een soort slangendans doet terwijl ze bas speelt? Dat is toch opmerkelijk te noemen. Ook opmerkelijk: de manier waarop zij (ja, die bassiste nog steeds) haar lippen bevochtigd. Met een tong die de lippen helemaal rondgaat. Maar of ze het er nou om doet…

HET PUBLIEK
Alle mensen in de kuil van Cul de Sac zijn euforisch na dit optreden en het applaus waarmee de band het podium verlaat is dan ook navenant. In meerdere talen wordt gesmeekt om een toegift, maar hoe dankbaar de band de staande ovatie ook in ontvangst neemt, het is tevergeefs. 

HET OORDEEL
De muzikaliteit van Lola Colt is onbegrensd. Zes bandleden en nog heel veel meer instrumenten zorgen voor een spannende mix van psychedelische pop, folk en de ideale soundtrack van een willekeurige Western. Haast ieder deel van het optreden is spannend en interessant. Zo is een intro bij Lola Colt nooit functioneel, maar kan het gezien worden als een reis die even leuk is als de bestemming. Het is een memorabel optreden in Cul de Sac, dat zal iedereen die erbij is geweest beamen.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg