#INCU13: Magisch CocoRosie zet ongrijpbaar veelzijdige set neer

Amerikaanse zusjes slepen zaal door achtbaan van emoties

Freek Verhulst ,

In het jaar van het tienjarig jubileum van de groep mag het rond de zusjes Casady geformeerde CocoRosie het Incubate-programma in Theaters Tilburg afsluiten. De kosmopolieten (de band ontstond na een reeks van omzwervingen op de Montmartre) mogen zich in deze setting uitleven met theatrale en visuele elementen, maar verliezen de muziek nooit uit het oog.

HET CONCERT
CocoRosie, Theaters Tilburg, 22 september.

DE ACT
Indiewave, freakfolk, hiphop, synthpop; de zusjes huppelen gretig van genre naar genre en pakken het allemaal met hun avant-gardistische blik op de zaak aan. CocoRosie is met die aanpak en de zeer herkenbare combinatie van stemmen uitgegroeid tot een act van allure in de indiewereld, wat de headlinerpositie op deze Incubate volledig rechtvaardigt. In de schouwburg kiest de groep voor een set met theatrale elementen als doorlopende verkleedpartijen en kleine toneelstukjes voor een spiegel. Muzikaal worden Bianca en Sierra begeleid door een - sublieme - toetsenist en een - eveneens sublieme - beatboxer.

HET NUMMER
'Villain', van het dit jaar uitgebrachte 'Tales Of A GrassWidow' is één van de vele hoogtepunten in de set. Het op het album nog relatief relaxte nummer verandert live in een synthpop-knaller, inclusief Gagaësque choreografie van Sierra. Het vuur dat van de groep afspat bij deze uitvoering, is veelzeggend voor de rest van het optreden: soms wil CocoRosie net iets harder dan de setting toelaat. De lieflijkheid wordt hier en daar verdrongen door pure gedrevenheid, wat de set in principe ten goede komt. Af en toe levert het wel het gevoel op dat de groep te dansbaar is voor het theater.

HET MOMENT 
Even verlaten de dames en hun toetsenist het podium, zodat beatboxer Tez de plek in de spotlights kan overnemen. Hij zet een dijk van een beatbox neer, die hem op meerdere open doekjes komt te staan. Maar dit onderdeel is tevens het enige breekpunt in een verder naadloze set, waardoor het de toeschouwer hard wakkerschopt uit de mysterieuze droom die in de eerste helft van de show is gecreëerd. Jammer, want die ging nog lang niet vervelen.

HET PUBLIEK
Ademloos in de stoeltjes, maar enthousiast meeklappend wanneer daarom wordt gevraagd: het publiek geeft zich volledig over aan CocoRosie. Terecht dus dat een minutenlange staande ovatie uiteindelijk door de band met een heerlijke toegift wordt beloond, waarop een deel van het publiek spontaan de stoelen verlaat om te springen.

HET OORDEEL
CocoRosie zet een geweldige set neer en maakt de headlinerstatus absoluut waar. Het geluid was hier en daar net te schel, maar dat valt de groep niet aan te rekenen. Die levert niks anders dan vakmanschap.