Incubated: Herrek, Jacco Gardner en Dignan Porch Incubated: Herrek, Jacco Gardner en Dignan Porch

Wisselende drukte tijdens prima muziekavond in 013

, Connor Clerx

Incubated: Herrek, Jacco Gardner en Dignan Porch

Wisselende drukte tijdens prima muziekavond in 013

Connor Clerx ,

In de aanloop naar Incubate 2013 streek Incubated dinsdagavond neer in 013. Met Jacco Gardner op het affiche en de bijna te verwaarlozen ticketprijs van zes euro is het geen verrassing dat de avond bijna uitverkoopt.

Herrek
Gerrit van der Scheer, die je wellicht kent van zijn vorige bands Bonne Aparte en Adept, viert dinsdagavond in de kleine zaal van 013 zijn verjaardag met zijn nieuwe band Herrek. Met een donker soort electro/folk-combinatie verzorgt Herrek de opening van deze Incubated-avond.

Exotische drumpartijen, snijdende driestemmige vocalen en een in galm verdrinkende toetsenpartij met als tegenhanger een schelle synth zorgen samen voor een intieme sfeer. Een enkele keer drijft de uitblinkende drummer het geheel naar een bombastische climax met rimclicks, rake slagen op de snare en immer stuwende, harde bassdrum.  Als een klein deel van de zaal 'Lang Zal Hij Leven' voor de zanger zingt is de gezellige toon voor de rest van de avond gezet.


Jacco Gardner

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Jacco Gardner hip is. Na optredens op Noorderslag en bij DWDD en een aangekondigde tour door de VS is de hype dusdanig groot dat 'tout' cultureel Tilburg naar de kleine zaal trekt om eens te luisteren naar wat de 22-jarige man uit Hoorn te bieden heeft. De zaal staat ineens aanmerkelijk voller dan bij voorganger Herrek. Het publiek deint mee op de soms vrolijke, soms donkere psychedelische composities.

Het absolute hoogtepunt is de prima single Clear The Air. "Eigenlijk de perfecte concertlengte", mompelt een toeschouwer na afloop van de set van veertig minuten. Het had ook in tien minuten gekund. Buiten de single is er namelijk bijzonder weinig variatie te ontdekken in de set van Gardner en zijn mannen. Retro is in, dat blijkt maar weer, maar daar hoort wel een eigentijds randje bij. Dat randje is waar het bij Gardner voorlopig aan ontbreekt.

Dignan Porch
Voor een man of 150 minder publiek mag het Britse Dignan Porch de avond afsluiten. Vanaf de eerste noot is duidelijk waar deze band voor staat: een heerlijk geluid lijkend op een rammelende bak. Het is jammer dat de zanger voor geen meter te verstaan is maar dat geeft eigenlijk niet zoveel. De energie knalt van het podium af. Hier en daar wat valsere stukken en een drummer die continu versnelt mogen de pret niet drukken, Dignan Porch is een band om flink op los te gaan. Een prima afsluiter van een mooie avond nieuwe muziek in 013.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg