3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De laatste maand van het jaar is doorgaans qua concerten niet zo drukbezet als de maanden ervoor, maar zoals je hieronder kunt zien, is er nog steeds meer dan genoeg te doen: van hiphop tot metal en van indierock tot jazz. Traditiegetrouw wordt het jaar in Paradox afgesloten met het Stranger Than Paranoia festival en voor wie echt de pest heeft aan kerst, biedt Little Devil een fijn uitwijkprogramma.

VEX RUFFIN – 3 DECEMBER, STAGE01 013
Rapliefhebbers vallen meteen met de neus in de boter middels deze show van Vex Ruffin, een fris en aanstormend talent binnen de hiphop-scene dat weinig boodschap heeft aan genregrenzen. Wat dat live zoal gaat opleveren, is moeilijk te voorspellen, maar zeker is in ieder geval dat je niet bang hoeft te zijn dat je kaartje weggegooid geld zal blijken: de entree voor dit concert is namelijk gratis.

DUTCH-DANISH DECEMBER DISRUPTION – 6 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Zoals de aangenaam allitererende naam van dit festival al aangeeft, kun je jezelf deze avond opmaken voor een fijne mix van Nederlandse en Deense bands in Little Devil. Of ja, één Deense (Seven Thorns) en drie vaderlandse (Lord Volture, The Devil's 3rd en Conorach) eigenlijk, dus de cocktail helt wat over naar lokaal metaal, maar dat mag de pret natuurlijk allerminst drukken. Toegang is vrij, dus wat let je.

WISDOM OF CROWDS – 7 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Of grote volksscharen altijd zoveel wijsheid aan de dag leggen, wagen wij te betwijfelen, maar dat de samenwerking van Bruce Soord (The Pineapple Thief) en Jonas Renkse (Katatonia) in deze band een wijs besluit vormt, lijkt een stuk zekerder. Als je zelf nog reserves bij dit progressieve collectief hebt, kun je ook gaan voor voorprogramma Cartographer, dat onlangs al indruk maakte bij Monomyth.

PRO-PAIN + ZUUL FX + SOULLINE – 9 DECEMBER, LITTLE DEVIL
De mannen van Pro-Pain behoeven onderhand eigenlijk geen introductie meer, dus houden we het erop dat deze hardcore helden uit New York steevast garant staan voor een stomend feest en dat ook al eens hebben laten zien in deze zelfde achterzaal. Het Franse Zuul FX en het Tsjechische Soulline maken de line-up compleet, dus wacht je maar aan een verpletterende avond met hard geluid uit alle windstreken.

DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG – 11 DECEMBER, JUPILER ZAAL 013
Liefhebbers van het bizarre Nederlandse levenslied hebben deze maand bepaald niet te klagen, want een dag voordat de oudgedienden van De Raggende Manne hun opwachting maken in 013, is de poep al aan met De Jeugd Van Tegenwoordig. Als voorprogramma nemen de jongens Falco Benz mee en daar heb je misschien wel nog nooit van gehoord, maar wat maakt het uit, als je maar gelooft.

MERRY GO ROUND – 12 DECEMBER, CUL DE SAC
Vriendjes en vriendinnetjes van indierock en jonge jongens kunnen deze donderdagavond hun hart ophalen bij Merry Go Round in Cul de Sac, dat naar verluidt bestaat uit een viertal jonge gozers uit Amsterdam dat reeds de Fab Four achterna ging met een optreden in de Cavern Club in Liverpool. Of ze ook een ode aan Wild Man Fischer gaan brengen, is nog onbekend, maar alles is natuurlijk mogelijk.

ATLANTIS – 15 DECEMBER, STAGE01 013
Het continent mag dan al lang afgezonken zijn (als het al ooit bestaan heeft), Atlantis houdt de droom of herinnering levend met een duistere mix van postrock, ambient en wat dies meer zij. Deze avond wordt men ondersteund door The Fifth Alliance en A Giant A Genius, waardoor je welbeschouwd maar twee euro per act hoeft neer te tellen. Geen reden om je gezicht niet te laten zien kortom.

BELIEVO! + SHADOWPEAK – 19 DECEMBER, HALL OF FAME
Net als in november heeft de Hall of Fame ook in december een mooie pot indierock op het programma staan, deze keer verzorgd door de hippe Belgen van Believo! en het obscuur genaamde Shadowpeak. De ervaring leert ons dat de Tilburgse indiefanaat de zaal boven het spoor nog niet echt ontdekt heeft, hetgeen jammer, want de entree is immer laag en de voorzieningen zijn uitstekend. Gaat dat eens zien.

BACK AT SEVEN (EP-RELEASE) - 20 DECEMBER, CUL DE SAC
Het oorspronkelijk Etten-Leurse viertal Back At Seven heeft zich inmiddels stevig genesteld in ons mooie Tilburg. En om dat te bewijzen, krijgt Cul de Sac de primeur van de debuut-EP. De indierockers claimen een 'ambitieuze en sensationele' plaat te hebben afgeleverd en noemen acts als The Dead Weather en Blood Red Shoes als inspiratiebronnen. Liefhebbers van behapbare, doch spannende alternative rock zouden dus volop aan hun trekken moeten komen.

KIPPENVEL 2013: FINALE – 21 DECEMBER, EXTASE
Terwijl alle rapmatties zich uitleven bij Definitie Van Hiphop in 013, kun je ook eens een kijkje nemen in Extase, waar na maanden van voorrondes de finale van de Kippenvel bandcompetitie plaatsvindt. Welke bands uitverkoren zijn, is nog niet te vinden op de webstek van het café, maar het wordt vast tof. (Als je er dan toch bent, kun je de volgende dag nog Izegrim, Mistral en The Darkest Red meepikken.)

STRANGER THAN PARANOIA 2013 – 24 & 29 DECEMBER, PARADOX
Kerstavond in Tilburg staat al jaren in het teken van Stranger Than Paranoia, waarbij altsaxofonist en organisator Paul van Kemenade in immer wisselende bezettingen het spits afbijt. Ditmaal doet hij dat met Three Horns And A Bass, terwijl verder nog het Belgische De Beren Gieren en Bruut! aantreden. De zondag erop kun je genieten van onder meer The Ploctones, drumlegende Han Bennink en lokale 'jazzgodfather' Niko Langenhuijsen. Meer dan genoeg reden om de Paradox weer eens aan te doen dus.

KOTS OP KERST VIII – 26 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Nog zo een jarenlange traditie vormen de Jingle Bell Hell en Kots Op Kerst feesten in Little Devil. Echte kersthaters zijn op eerste kerstdag welkom bij Milkman en Gigatron2000, terwijl op de tweede een keur aan grind/death/noise/crust-bands de planken beklimt. Overigens, voor wie dan nog vertier zoekt: Incubated draait de dag erna Death Metal Angola, sfeervol opgeluisterd door Paper Doll Decay.

EINAUDI BY LAVINIA – 29 DECEMBER, JUPILER ZAAL 013
Na al die teringherrie heeft een enkeling misschien wel behoefte aan wat hemelse klanken tussen kerst en nieuwjaar. Komt dat even goed uit, want niemand minder dan Lavinia Meijer, een soortement van klassieke popster in wording die reeds aanzienlijke beroemdheid heeft vergaard met haar interpretaties van Philip Glass, komt deze zondag in 013 laten horen hoe Einaudi op harp klinkt. Bij zijn, meemaken.