MIDI: daar zit (weer) muziek in

“Wij zien de Tilburgse festivals uiteraard graag terugkeren”

Joost Peters ,

Er is geen Tilburger te vinden die er geen mening over heeft: het MIDI Theater aan de Heuvelring. De roerige voorgeschiedenis is er een van hoog oplopende emoties, gesneuvelde bestuurders en gebroken illusies. Inmiddels gloort er weer licht aan de horizon; eind november werd bekend dat twee investeerders – Joris Duijsters en Hein Heffels – het pand voor 1,3 miljoen euro overnamen van de gemeente. Wat betekent dit voor de Tilburgse muziekscene?


Het begon zo mooi, begin 2009. Na de sluiting van het pand aan de Heuvelring als bioscoop, hoopten acteur Arijan van Bavel (ook wel bekend als ‘Adje’ uit de shows van Paul de Leeuw) en twee mede-investeerders MIDI om te bouwen tot een ‘laagdrempelig multitheater’. De hoge verbouwingskosten en een dreigend exploitatietekort zorgden er echter voor dat het theater begin 2012 definitief zijn deuren sloot. Politieke schandalen rond de hoge verbouwingskosten leidden bovendien tot de val van een college en het vertrek van twee wethouders en burgemeester Ruud Vreeman. Het doek leek daarmee definitief te vallen voor MIDI, zeker toen zich lange tijd maar geen geïnteresseerde koper meldde voor het theater.  

Festivals

Eind november werd echter bekend dat twee investeerders het pand voor ruim 1,3 miljoen euro overnamen van de gemeente Tilburg. Volgens Hein Heffels, een van de twee nieuwe investeerders, is het streven MIDI zo snel mogelijk weer open te laten gaan als podium voor amateurkunst. “Koren, muziekscholen, theatergezelschappen: het is de bedoeling dat zij straks gebruik gaan maken van het pand. MIDI wordt opgesplitst in twee gedeelten: kantoorruimte op de bovenste verdieping, het theater zelf, en een apart toegankelijke horecagelegenheid op de begane grond.” Voor de exploitatie van het pand is MIDI momenteel in gesprek met meerdere partijen, vervolgt Heffels. “Op die manier hopen we het theater op een rendabele manier open te houden. Aan het theater zelf verandert overigens nauwelijks iets: de twee onrendabele danszaaltjes bovenin maken plaats voor kantoren, maar voor de rest laten we alles zoveel mogelijk bij het oude. Met het theater zelf was immers niets mis.”
 
In het verleden maakten Tilburgse festivals als Incubate, Roadburn en Neurotic Deathfest dankbaar gebruik van MIDI. “Ook deze festivals zien we uiteraard graag terugkeren”, benadrukt Heffels. “En ook met bijvoorbeeld 013 lopen er inmiddels gesprekken, voor hen is dit theater een prima verlengstuk van de eigen locatie.” 013-directeur Frens Frijns zegt desgevraagd echter nog van niets te weten. “Wij zijn op dit moment niet in gesprek met MIDI, concrete plannen zijn er op dit moment ook nog niet. Het is natuurlijk wel mooi dat er weer een investeerder is die het wil proberen met MIDI. Voor de stad en voor het Veemarktkwartier is dat een goede zaak.”
 

Luchtfietstheater

Dat laatste is ook de mening van Incubate-directeur Joost Heijthuijsen. Hij is verheugd dat MIDI nu weer in beeld lijkt te komen als festivallocatie. “In het verleden organiseerden we in MIDI onder meer een symposium, optredens en dance-avonden. Een prachtige locatie, maar wel een met wel erg hoge tarieven. Wat dat betreft bleef het toch altijd een ‘luchtfietstheater’. Nu wordt het hopelijk weer een normaal exploitabele plek voor de hele breedte van de samenleving, met bedragen die bij de stad passen. Goed voor het amateurcircuit, goed voor de stad, en natuurlijk ook voor een festival als Incubate. Complimenten dus aan de investeerders dat ze dit risico willen nemen.” Ook Incubate gaat graag in gesprek met de nieuwe eigenaren, benadrukt Heijthuijsen. “Wij dragen graag ons steentje bij om van het nieuwe MIDI een succes te maken.”