Zondigen naast de kerk met Izegrim

Kaat's Khaos is wederom een geslaagd metalfeestje

Tamara Scholten ,

Waar iets verderop een kerkdienst in volle gang is in misschien wel de mooiste kerk van Tilburg; staat er in de Extase heel wat anders op het programma. Kaat van Doremalen heeft voor haar 'Kaats Khaos' Izegrim weten te strikken voor een zondags metalfeestje. Dat betekent een volle tent, veel bier en een gemoedelijke sfeer zodra de eerste band het podium betreedt.

De precisie en toewijding waarmee Mistral op het podium staan, doen niet vermoeden dat dit pas het eerste optreden van de band is. De band laat gedurende het optreden verschillende metalgenres de revue passeren, waardoor het lastig is om er een kaartje aan te hangen, maar dit is geen storende factor. Want dat wat de band doet, doet ze goed. Als zelfs een rustig nummer wordt gespeeld, is de gehele zaal stil, waarmee de band pas echt indruk weet te maken. Bijzonder is ook dat zo'n beetje de hele band wel een deel van de vocalen in het optreden voor zijn rekening neemt, dit werkt verfrissend en verrassend. Mistral mag trots zijn met de eerste indruk die ze achterlaat met dit debuutoptreden.

Dan is het de beurt aan de heren van The Darkest Red. Deze band gaat al wat langer mee. De jongens uit Waalwijk spelen een mix van death en metalcore en de muziek is ijzersterk, maar het ziet ernaar uit dat de band er niet zoveel zin in heeft. Dat is zonde, want het publiek vindt het tof maar raakt door het gebrek aan enthousiasme van de band niet echt geinspireerd om uit zijn dak te gaan. Een prima optreden dus, maar mistte toch net die kers op de taart.

Izegrim

Dan is het tijd voor de band waar iedereen op heeft gewacht: Izegrim. De mannen en dame gaan al heel wat jaren mee maar hebben vooral de laatste jaren flink wat succes weten te boeken. Inmiddels ligt laatste wapenfeit 'Congress of the Insane' in de schappen en een aantal uren voor het optreden werd de videoclip van 'Relic of the Past' gelanceerd. Na vorige week op Eindhoven Metal Meeting een ijzersterk optreden te hebben gegeven, is het nu de beurt aan de Extase. Een van de dingen die meteen opvallen is de tomeloze energie en het enthousiasme van de band. Het straalt bijna teveel plezier uit, wat in contrast staat met de muziek die de band neerzet. De bandleden zijn ieder geval super muzikaal en vooral de gitaarsolo's van Bart vallen op. Daarnaast is de brute kracht waarmee Ivo op zijn drumstel loopt te rammen bijna om bang van te worden.

Ondanks het enthousiasme van de band lijkt het publiek het deze zondag prima te vinden om op de achtergrond te blijven en zo nu en dan eens ' heuj' te roepen maar vooral op het gemakje aan hun biertje te lurken. Dat is jammer, want daardoor is de sfeer toch net wat minder dan de fans van Izegrim zijn gewend van hun optredens. De band laat zich echter niet uit het veld slaan en zet een retestrak optreden neer. Dit zondagse metalfeestje is wellicht wat tammer dan verwacht, maar goed geslaagd.