Hiphop is definieerbaar

Typhoon en Great Minds grootste hoogtepunten

Tjeerd Leendertse ,

Caps, mutsen, Great Minds-sweaters. Er hangt een hiphopsfeertje in 013 en dat kan maar een ding betekenen: tijd voor Definitie van Hiphop. Een middag, avond en nacht lang het allerbeste van Nederlandse bodem en toch ondertussen de staalkaart van de Nederhop.

D-Double heeft de eer om af te trappen in de Kleine Zaal die klokslag half vier helemaal volgestroomd is. Een heerlijke bass met goede lyrics zijn een goede opwarmer voor de kleine zaal. Het optreden staat voor een half uur gepland, maar de koek is op na vijfentwintig minuten en de rapper uit Vlissingen is klaar.

Kleine Viezerik laat als een duif of de Dam een smeerboel achter in de Jupiler Zaal. Het is nog middag, maar met klassiekers als Duif of de Dam en de remix van Cool weet de markante verschijning de Jupiler Zaal los te krijgen. Kleine Viezerik schijnt niet door de juwelen, maar door de nieuwe geluidsinstallatie die met de tracks goed wordt getest.

De Groningse Mongoose heeft de eer om op te treden in Stage 01. De kersverse winnaar van de Grote Prijs liet zien over bijzondere hiphopkwaliteiten te bezitten. Evenals stadsgenoot Dope D.O.D. bracht de rapper vlekkeloos Engelse lyrics naar het publiek.

Blote voeten, een liveband en een uitzinnig publiek. De Zwolse Typhoon draaft als een orkaan door de zaal heen. Als een rasechte kunstenaar – zo ziet de rapper zichzelf ook- vermaakt hij en zijn band het publiek. Naast een klassieker als Bumaye laat de hiphopper en band twee nieuwe nummers horen die indruk maakten bij het publiek. Typhoon loopt zelfs een beetje uit, maar ontevreden kan het publiek allerminst zijn.

Hoogvliet is binnen main! En of Hoogvliet binnen was. De twee broers Hef & Crooks zijn duidelijk op een missie en dat is de zaal loskrijgen. Na de liveband van de Zwolse grootheid vindt Rotterdam het nodig om de bass eens goed te testen. Tussendoor brengt Hef a capella een ode aan de hiphop. Rotterdam meets Tilburg, volgend jaar weer?

Hinda…building! Het commerciële Hydroboyz met 101 Barz-legende Rotjoch in het kielzog weten Hydroboyz de zaal goed uit hun dak te laten gaan. De nieuwe geluidsinstallatie van 013 krijgt genoeg klappen te verduren. Natuurlijk komt Hindabuilding langs en op de bekendste track ontstaat een moshpit waarbij een toeschouwer het nodig vond om te crowdsurfen. Het kan komen door de flessen drank op het podium, maar het publiek is naderhand niet rustig te krijgen.

Twee Tilburgse grootheden op het gebied van ‘nieuwe hiphop’. Normaal gesproken weten ze er een knallende show van te maken, maar op Definitie van Hiphop vielen ze licht tegen. Boef en De Gelogeerde Aap had nog een suite over voor de Gelogeerde Pa met bassgitaar, alleen bleef de Pa een nachtje te lang. De gitaar bij Ome Slome was meer een dooddoener dan een toegevoegde waarde. Desondanks beukte ‘Niet Hier’ en ‘Ga Vliegeren’ hard door de zaal.

OnoverWinnelijk. Dat is Great Minds. De hiphopformatie is de absolute blikvanger op de Definitie van Hiphop en dat is te merken. Tracks van het nieuwe album worden afgewisseld met klassiekers van Winne en Opgezwolle. De zaal staat zo vol dat het moeilijk is om een goed plekje te bemachtigen. Great Minds, met Wudstik in de gelederen brengt de zaal in extase en op ‘Hoedenplank’ is de plank hard nodig om de hoeden een plekje te bieden vanwege de uitzinnige moshpit.

Definitie van Hiphop liet maar weer eens zien wat de definitie is van hiphop. Lekkere beats, goede lyrics en zo af en toe een wietwalm. Hiphop is definieerbaar.