De Jeugd Van Tegenwoordig bezweert 013 op een Sexuele Wijze

Nieuw materiaal is soms nog even wennen

Jenny Janssens ,

Zeg je 'Willie Wartaal, Faberyayo en Vièze Fur', dan zeg je natuurlijk 'De Jeugd Van Tegenwoordig'. Deze Amsterdamse jongens staan garant voor een feestje, dat weet iedereen. Onder begeleiding van Bas Bron en zijn synthesizerkunsten hebben ze meerdere keren een afgeladen Alpha-tent op Lowlands plat gespeeld. Momenteel touren ze door het hele land (en België) met een vers album op hun naam: 'Ja, Natúúrlijk!'

Een gezellig druk 013 staat vol spanning te wachten op De Jeugd van Tegenwoordig. Hier komt straks een feestje, tenminste, dat is de sfeer die de zaal ademt. Terwijl de Jupiler Zaal volstroomt en zich er een gezellige menigte begint te vormen, komt de host van vanavond het podium opgelopen. Dat is niemand minder dan De Gelogeerde Aap. Hij kondigt eerst de support act van de avond aan: Falco Benz, deze tour het vaste voorprogramma van De Jeugd. Deze jongeman pompt een stel fijne beatjes de zaal in, maar helaas neemt het ongeduld in de zaal almaar toe. Erg jammer, want op Falco’s elektronische muziek kan prima gedanst worden.

Het publiek wordt nog even bezig gehouden met wat plaatjes, terwijl de absurdistische achtergrond steeds meer vragen oproept. Het betreft een Fata Morgana-achtige moskee, met op een willekeurige plek een groot portret van een wezen met een wiel als hoofd. Zo vaag als dat deel van het decor, zo duidelijk staan er rechts op het podium de grote witte letters: De Jeugd van Tegenwoordig. Als de mannen dan eindelijk het podium betreden, is het publiek niet meer te houden. Direct wordt er een Jeugd-klassieker ingezet. Iedereen gaat helemaal los op 'Hollereer'.

Als tweede op de setlist staat 'Watskeburt!?', de eerste en misschien ook wel grootste hit van het viertal (mijn oma kent dit zelfs, al is dat niet echt relevant). Ook al zou je deze misschien later op de avond verwachten, dit is de perfecte sfeermaker. Zonder problemen laat De Jeugd het publiek hele stukken van dit nummer rappen. Het publiek wil het liefst de bekende hitjes horen, dat weten de heren zelf ook wel. Aan nieuwe nummers zoals 'Een Barkie' en 'Space Koibois' moet het publiek aanzienlijk wennen. Het feestje zwakt vooral achter in de zaal wat af, maar daar is de setlist op voorbereid: er wordt veel oud werk gespeeld. Ook doet Vjèze nog een poging tot crowdsurfen die jammerlijk mislukt, maar dat mag de pret niet drukken.

De Jeugd van Tegenwoordig kent 'De Formule' voor een goed feestje door en door. Ze hebben een nonchalante houding op het podium, maar tegelijkertijd staan er drie charismatische persoonlijkheden die je graag wil leren kennen. De knuffelbare Wiwalien lijkt het meest toegankelijk, terwijl Faberyayo en Vjèze zich lijken te verschuilen achter een ondoordringbaar, doch sexy soort ego. Maar ook Bas Bron wordt meerdere malen in de spotlights gezet met zijn heerlijk snerpende gitaarsolo’s (op synthesizer, maar ach). Toch is de muziek van De Jeugd met de briljante woordspelingen en ietwat vulgaire teksten iets dat blijft. Deze feestjes zijn (nog steeds) voor herhaling vatbaar. Op Lowlands 2014 wellicht weer?