Boef krijgt Kleine Zaal 013 in beweging

Tom Maas presenteert eerste solo-EP 'The Beginnings'

Paul Timmermans ,

De Kleine Zaal van 013 is bijna leeg. Langs de muren staan zo'n tien mensen te wachten. Het wachten is op Tom Maas, ook wel bekend als Boef. Hij presenteerde donderdag 28 november zijn eerste solo-EP 'The Beginnings'. Er lijkt geen publiek op af te komen, maar als Tom dan begint aan zijn set loopt de Kleine Zaal ineens vol en kan er gedanst worden.

De avond wordt opgewarmd door Cintasoul, een Tilburgse DJ. Hij draait een aardige set waar de weinige mensen die al binnen zijn aardig op meeknikken. Het publiek opwarmen is vaak een ondankbare taak en zo ook vanavond, de meeste mensen staan in het cafégedeelte of staan buiten te roken. Maar als dan tien minuten voor het einde van de set van Cintasoul de Gelogeerde Aap op het podium verschijnt, wordt het langzaam iets drukker in de zaal. Aap - die de avond host - probeert het publiek actief te krijgen. Dit lukt hem aardig, zeker als hij Tom aankondigt; hij vertelt in sneltreinvaart hoe hij Tom heeft leren kennen en hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn qua muzikale carrière. “Over een tijd vragen jullie aan Tom wat hij doet dit weekend. En dan zegt hij rustig dat hij even in Amerika een set moet draaien”, drukt Aap ons op het hart. Zo hoog schat hij het talent in van, normaliter, zijn compagnon. En dan is het zover: de lampen dimmen verder en Tom Maas verschijnt op het podium.

Waar iedereen ineens vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar ineens staat de kleine zaal driekwart vol. Maas begint met zijn eigen werk en het klinkt indrukwekkend via de geluidssystemen van 013. De bas rammelt door ieders onderbuik en mensen luisteren aandachtig naar de muziek. Doordat Maas met de rustigere nummers begint, wordt er nog weinig gedanst. Ava Silver verschijnt op het podium en begeleidt, net als op de EP, twee nummers met haar mooie stem. Na haar is het de beurt aan Badman Febo. En wat een omschakeling is dat: van mooi gezongen Engels gaan we naar hard rappend Surinaams. De vibe is totaal anders en dat is te merken aan het publiek. De twee nummers met Badman Febo zijn een stuk explosiever en daar maakt het publiek dankbaar gebruik van, er wordt nu daadwerkelijk gedanst. Tom geniet zelf duidelijk van zijn muziek en van het publiek, hij staat met vlagen zelf half dansend te draaien. Maas sluit af met het tweede instrumentale nummer, 'Requiem Maas' – een leuke woordspeling op het Engelse woord voor herdenkingsmis.

Aap verschijnt weer op het podium. "Dat was hem, jullie hebben hem van begin tot eind gehoord, The Beginnings. Maar, Tommie is nog niet klaar, hij heeft ook nog gewoon een DJ-set voor jullie. Ik zou zeggen, en Tom ook, doe eens gek, het is donderdagavond, kom feesten!" Dit mag dan een soloproject zijn, de chemie tussen Tom en Thomas (Aap) is duidelijk te zien. Ze geven elkaar een knuffel, waarna Tom Maas de volgende beat start. Langzaam loopt de Kleine Zaal weer leeg. Later in het cafégedeelte is het antwoord van Tom op de vraag of hij tevreden is erg duidelijk. Met een brede grijns: "Enorm tevreden. Het was een prachtavond!"