Zomers begin van de kerstvakantie met Beef in 013

Nederlands grootste reggaeformatie brengt tweeënhalf uur lang hits

Dirk Stolk ,

In 1999 vormden Pieter Both, Hans Deijnen en Koen Lommerse een band, welke al snel uitgroeide tot een van de succesvolste reggaebands van Nederland. Singles als ‘Late Night Sessions’ en ‘Alice’ stonden in hitlijsten en zowel nationaal als internationaal werden vele podia plat gespeeld. Tot daar in 2009 een pauze volgde, waarbij de naam Beef even aan de kant geschoven werd. 2012 was echter het jaar dat er weer live gespeeld ging worden. In eerste instantie slechts een handjevol shows, maar dankzij het grote succes volgde al rap een gehele tour. Deze sluiten zij op een koude donderdag in december af in 013 te Tilburg.

De zaal wordt opgewarmd door Soundsystem United Sounds, een DJ die de sfeer er goed in weet te krijgen met bekendere reggae-deuntjes. Het is alleen jammer dat de microfoon er net iets te vaak bij wordt gepakt en dat termen als ‘original’ en ‘united sounds’ kracht verliezen bij het veelvuldig herhalen. Fijn is het als stipt om negen uur de muziek weg fade en het zaallicht uit gaat.

Als er 8 man op het podium hebben plaatsgenomen en vervolgens frontman Both zich bij het gezelschap voegt, laten ze er geen gras over groeien; het wordt een feestje vanavond. Zo worden bekende deuntjes van bijvoorbeeld Inspector Gadget en de Indische Waterlelies van de Efteling door de blazers in een relaxt jasje gestoken en komt hit ‘Are You Ready Now’ al vroeg aan bod.

Iedereen een solo

De band wisselt blokken lome reggae af met uptempo ska en bedient met een medley vol nummers uit de beginjaren –van het debuutalbum ‘Flexodus’- ook de fans van het eerste uur op hun wenken. Naast eigen werk komen er ook de gebruikelijke covers voorbij: ‘Love You More’ krijgt het Beef-sausje mee en tot groot genoegen van het publiek kan er maarliefst acht keer worden meegezongen met snippets uit het repertoire van Bob Marley.

Hoe cliché het ook moge klinken, de band heeft er zelf ook onwijs veel zin in vandaag. Als na een lange set afscheid wordt genomen, komen zij een voor een nog terug voor een sessie solo’s van het trio blazers, dat naar de naam The Request Horns luistert. Als ook de lichtman nog een solo krijgt, Late Night Sessions uit volle borst is meegezongen en het publiek zich bij de negen heren op het podium mag voegen voor het laatste feestje, is het na 150 minuten gedaan met de pret. Een zomers begin van de kerstvakantie.