3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand april

Redactie 3voor12 Tilburg ,

De som van april en Tilburg heeft natuurlijk evenals de voorgaande jaren Roadburn als uitkomst, maar dat betekent nog niet dat je hoeft te wanhopen als je naast een kaartje voor dat fijne baardenevenement hebt gegrepen. Niet alleen zijn er deze maand de nodige gerelateerde concerten, met zegge twee edities van Incubated en de terugkeer van Here's Your Future is er ook op andere gebieden genoeg te beleven.

ELECTRIC BARBARIAN – 5 APRIL, PARADOX
Heb je behoefte aan een mooie reprise van Sightings of The Kik, dan kun je afreizen naar 013, maar voor het echt avontuurlijke werk vervoeg je jezelf vanavond beter bij Paradox. Daar zal het geografisch en muzikaal grensoverschrijdende gezelschap Electric Barbarian met behulp van enkele strijkers en een DJ namelijk een ongehoord mengsel van jazz, rock, hiphop en elektronica voor je gaan brouwen.

PUBLIC SERVICE BROADCASTING – 6 APRIL, STAGE01 013
Stage01 kent al enige tijd de lovenswaardige traditie van onregelmatige gratis shows. Deze keer is het de beurt aan het Britse Public Service Broadcasting, een duo dat je in aanloop naar het verschijnen van een volwaardig debuutalbum begin volgende maand alvast komt vermaken met zijn bijzondere kijk op postrock, ambient en andere elektronische geluiden. Zeker een gepaste act voor het museumweekend.

NUGGETS – 12 APRIL, CUL DE SAC
Met een verwijzing naar de legendarische verzamelschijven presenteert Cul de Sac deze vrijdag de eerste editie van muziekavond Nuggets, waarvoor zowel de lokale branieschoppers van Richie Dagger als het Amsterdamse punkcombo White Slice zijn uitgenodigd. Beide bands zullen niet alleen een stevig optreden verzorgen, maar ook een live DJ set in elkaar draaien. Dat belooft wat.

STICKS & MOON – 13 APRIL, KLEINE ZAAL 013
Plaatselijke hiphopvrienden doen er vanavond goed aan naar 013 af te reizen, waar de jongens van Sticks & Moon hun verse EP 'Stick Bukowski' komen presenteren. Als die titel verwijst naar de tekstuele inspiratie van de raps, kan er eigenlijk al niets meer mis gaan, maar bovendien krijg je er Skenkie nog bij en is er een geheim programma in Hall of Fame. Ga dat uitzoeken en laat je verrassen.

GNOD – 14 APRIL, LITTLE DEVIL
Speciaal voor de mensen die alvast in de Roadburn stemming willen komen (en vanzelfsprekend ook voor de mensen die gewoon een gaaf concert willen meemaken) heeft Little Devil deze zondag het Engelse GNOD in de aanbieding. De gelegenheid bij uitstek om je onder te dompelen in kosmische riffs en diepe grooves – en dat zonder enige entreeschade. Je zou derhalve wel gek zijn om niet te gaan.

INCUBATED: ZS + NÜ SENSAE – 16 APRIL, STAGE01 013
Waar dit feest normaal gesproken maar één keer per maand opduikt, kent april maar liefst twee edities van Incubated. De eerste volgt iets vertrouwdere paden, maar de daaropvolgende bijeenkomst is voer voor liefhebbers van hard en experimenteel werk. Met het enigmatische Zs, het energieke Nü Sensae en de verse uitlaatklep Bismuth van Yuri Landman wordt dat ongetwijfeld een aparte en veelzijdige avond.

NATHAN KALISH & THE WILDFIRE – 18 APRIL, EXTASE
Naast de gebruikelijke lading coverbands heeft Extase deze maand ook weer een paar interessante oorspronkelijke groepen geprogrammeerd. Liefhebbers van sterk gitaarwerk kunnen zich aan het einde van de maand grondig amuseren bij Tony Spinner, maar een dikke week daarvoor mag zijn landgenoot Nathan Kalish al een poging wagen de zaal voor zich te winnen – en daar kun je gratis getuige van zijn.

ROADBURN AFTERBURNER – 21 APRIL, DOMMELSCH ZAAL + KLEINE ZAAL 013
Waar Roadburn wat het hoofdprogramma betreft al jaren welhaast uitsluitend toegankelijk is voor een trouwe en gepassioneerde internationale aanhang, organiseert het cultfestival ook veel activiteiten die wel binnen het bereik van de gewone sterveling liggen. De belangrijkste daaronder is de Afterburner, ditmaal met klinkende namen als Ihsahn, Die Kreuzen en lokale heldenband Nihill: verplichte kost dus.

NANCY ROCKS + STATION NEVADA – 24 APRIL, CUL DE SAC
Voor de mensen die na een verpletterend Roadburn weekeinde nog niet uitgerockt zijn, gaat Cul de Sac op een aanzienlijk lichtere toets verder met Nancy Rocks en Station Nevada, twee jonge aanstormende groepen die het in de komende jaren misschien wel gaan maken in het clubcircuit. Kun jij mooi zeggen dat je er nu al zonder enige financiële ballast bij bent geweest.

THE DIRTY DENIMS – 26 APRIL, HALL OF FAME
Eigenlijk behoeft The Dirty Denims geen introductie meer in deze streken, maar voor het geval je de jongens en meiden nog nooit aan het werk hebt gezien: voor vrolijke, onbekommerde hardrock ben je bij dit guitige stel aan het juiste adres. Gesteund door de punkers van Turn A Page en Parklife gaat de groep ongetwijfeld ook nu weer in Hall of Fame de boel op stelten zetten.

PLANET OF ZEUS + BELZEBONG + GIGATRON2000 – 27 APRIL, LITTLE DEVIL
Is er dan nog meer stoner in april? Ja hoor, die is er zeker, met dank aan het (hoe kan het ook anders) Griekse Planet Of Zeus, het (toegegeven, dit had goed anders gekund) Poolse Belzebong en het (we weten natuurlijk allang dat dit niet anders is) Tilburgse Gigatron2000. Laatstgenoemd trio heeft net een vers album uit, waarvan we vanavond vast het nodige gaan horen. Langsgaan is dan ook de enige optie.

HERE'S YOUR FUTURE #2 – 28 APRIL, KLEINE ZAAL + STAGE01 013
We hebben er even op moeten wachten, maar na een boeiende eerste editie is het minifestival Here's Your Future toch eindelijk weer terug in 013. Deze keer zullen onder andere Mozes And The Firstborn, Traumahelikopter (onlangs nog te zien op SXSW) en Wolvon aantreden. Alle reden kortom om het laatste weekend van de maand gezellig in 013 af te sluiten.