Slack veelbelovende nieuwe dansavond in Hall of Fame

Kubus heer en meester, Le Boeuf en Cinta Soul topstudenten

Bas van Duren ,

De stad stond er de laatste tijd vol van: stickers die eruit zagen als ogen. Op iedere hoek in de binnenstad keken ze je aan en zonder een naam of uitleg was het niet duidelijk wat hun betekenis was. Inmiddels wel: het zijn de ogen van 'Slack', een nieuwe dansavond in de Hall of Fame in het teken van future beats, trap en nog een hoop andere genres die hun weg naar de mainstream nog maar half of helemaal niet hebben gevonden. Ondanks de moeilijkheidgraad blijkt Slack toch een zeer geslaagd feest te zijn dat vraagt om een vervolg. Maar dan wel met wat meer mensen als het even kan.

Slack, het had eigenlijk nergens anders plaats kunnen vinden in Tilburg. De donkere doos die de Hall of Fame achterin biedt, is een uitstekende locatie voor het duistere en het experimentele. Dat zijn ook de sleutelwoorden voor Slack dat dansmuziek aanbiedt waar de oren van nog veel mensen van gaan klapperen.

Op zich valt dat laatste nog mee bij de eerste act van de avond: Screaming Jesters, ook wel bekend als Maarten van Kroonenburg, organisator van het feest. Zijn set beukt lekker met relatief toegankelijke beats. Omdat de avond nog jong is en het publiek nog op vier handen is te tellen, ziet Van Kroonenburg, getooid in zijn eeuwige clownsmasker, kans om nog even wat Whatsappjes tijdens de set te sturen. Wellicht nog voor de laatste puntjes van het feest, het is in ieder geval grappig om te kunnen zeggen dat je ooit een whatsappende clown zag die tussendoor nog even de beat moest matchen.

Een wereld van verschil vervolgens met Cinta Soul. De Tilburger kan qua sound niet veel verder weg staan van zijn voorganger. Ingetogen beats, soms haast zweverig, maar daardoor ook bijzonder fijn. Het is niet aan iedereen besteedt, getuige de uitloop naar het café-gedeelte, maar dat boeit Cinta Soul niet. Geen concessies maar gewoon, excusez le mot, je ding doen.

Dan loopt de zaal opeens wat voller. Een van de acts waar iedereen voor is gekomen, staat op het punt om aan te treden en het is niemand anders dan volksheld Le Boeuf van Boef en de Gelogeerde Aap. Als producer heeft hij al aardig wat op zijn palmares staan waaronder de Muzikantenprijs van de Grote Prijs van Nederland. Dat hij die prijs terecht heeft verdient, laat hij vanavond horen met solo-werk. Het knettert, mokert en houdt je vast tot je niet langer weg wilt. Bijna iedere track is een reis op zichzelf en zou zomaar een nieuw Boef en de Aap nummer kunnen zijn. Daarover gesproken: Aap komt zelf nog even het podium op voor een paar klassiekers, voor nieuw materiaal moeten we nog even geduld hebben.

 Als afsluiter mag de godfather van alles wat duister is en beats kent aantreden. Kubus is de naam en voor veel producers in Nederland het grote voorbeeld. Terecht overigens, want wat hij uit zijn laptop tovert is simpelweg onnavolgbaar. Iedere muur van de Hall of Fame resoneert en de hoofden van het publiek ook. Dit is voer voor een avond slecht stappen. Voor een avondje kerkhofwandelen. Meester Kubus neemt je aan de hand en loopt door gebieden die het daglicht niet mogen verdragen. En als het afgelopen is, wil je dan nog naar huis? Nee, want dit bevalt eigenlijk wel.