Radar Men from the Moon na Roadburn op Europese tour

“We krijgen verzoeken overal vandaan, zelfs uit Japan en de Verenigde Staten”

Guido Segers ,

Radar Men from the Moon gaan momenteel als een raket. Hard werken en vooral hele goede muziek maken zorgen ervoor dat de band nu de spreekwoordelijke vruchten van zijn arbeid plukt. Het drietal uit Eindhoven en omgeving staat in 2013 op het prestigieuze festival Roadburn, waar de vinylversie van ‘Echo Forever’ wordt gepresenteerd. Na de albumpresentatie-reprise (eerder is het album al in thuisstad Eindhoven gepresenteerd) is het spullen pakken en op naar het buitenland. En waar dat avontuur eindigt, weet de band zelf ook nog niet.

Op 5 oktober 2012 presenteerden Radar Men from the Moon ‘Echo Forever’ nog integraal op Club 3voor12/Eindhoven, toen was het album er alleen nog digitaal. Later volgde de cd-release en nu komt het album dan ook nog uit op Vinyl bij Fuzz Club Records. Die drietrapsrelease was ooit al zo aangekondigd, maar toch liep het niet helemaal volgens plan. Drummer Tony Lathouwers: “Het is een lastige periode om die plaat uit te brengen, omdat Roadburn ook plaatsvond. Dus hebben we daar eens aangeklopt. Walter (Hoeijmakers red.) was erg enthousiast en plots stonden we op Roadburn.” En daar gaan ze de lp-versie van ‘Echo Forever’ dan ook maar meteen officieel lanceren. De jongens komen zelf al langere tijd op het festival en hebben in Tilburg een hele hoop inspiratie opgedaan. Lathouwers is er zeker blij mee: “We zijn erg trots dat we nu zelf op dit festival, wat ons geïnspireerd heeft om de muziek te maken die we nu voortbrengen, staan. Het is ook echt een stuk erkenning voor ons als Nederlandse band.”

Fuzz Club Records staat bekend als een label dat neo-psychedelica uitbrengt. Namen als Singapore Sling en Sonic Jesus brachten eerder al platen uit op het label. Lathouwers: “We passen er prima tussen. Er wordt ook een nummer van ons uitgebracht op de compilatieplaat ‘The Reverb Conspiracy – Volume 1’.  Dit betekent voor ons ook internationale bekendheid en dus onze eerste internationale tour. We deden al wat one-off-shows, maar nu trekken we na Roadburn richting de Balkan en Griekenland. Iets waar we enorm naar uitkijken.”

De band heeft aardig moeten puzzelen om alle shows rond te krijgen, maar het heeft nu dan wel zijn eigen headliner-tour. Lathouwers licht de buitenlandse avonturen toe: “We zijn ook bezig met een zomertour door West-Europa, maar het is nog even kijken of alles lukt. Gelukkig hebben we de zekerheid van een eigen crew, waarmee we een hechte club vormen, want het blijft een onzeker avontuur vaak. We krijgen nu wel verzoeken overal vandaan, zelfs uit Japan en de Verenigde Staten, dus wie weet.”

Er wordt ondertussen ook nog hard gewerkt aan een videoclip. Helaas gaat die niet af zijn voor Roadburn. Lathouwers: “Het is een samenwerking met filmmakers van het St. Joost en een dansgroep. We zijn er veel tijd aan kwijt, maar we hopen straks het resultaat te hebben dat past bij onze muziek en dat mensen helpt om zonder zang de muziek te waarderen. We doen veel met online media, zo hebben we ook een optreden online gestreamed. Dat zoveel mensen dat zouden volgen, hadden we nooit verwacht.” Het is dus bij de Radar Men from the Moon een totaalpakket: visueel, interactief en het klinkt nog goed ook. Lathouwers tot slot: “Het begint uiteindelijk bij de muziek, de rest komt vanzelf als je blijft toeren en eraan blijft werken. De muziek moet goed zijn, dat is het allerbelangrijkste.”