#Roadburn 2013: Nihill overweldigt Green Room met compromisloze misantropie

Black metal van eigen bodem blijkt ook live van wereldklasse

Maarten de Waal ,

Ze hebben al een regen aan positieve recensies ontvangen voor hun laatste uiting 'Verdonkermaan', maar live waren ze nog niet eerder te aanschouwen. Daar komt met deze Afterburner verandering in, en het behoeft geen betoog dat de verwachtingen vooraf dus hooggespannen zijn...

CONCERT
Nihill, Green Room, zondag 21 april

MUZIEK
zwart metaal

PLUS
Op het gebied van absolute zwartgalligheid is Nihill deze Roadburn heer en meester. De belichting dreef de fotografe tot wanhoop, maar het spaarzame dof-witte schijnsel zet de voor deze show ideale sfeer neer. De sobere backdrop met daarop een ondoordringbaar woud van stammen maakt het visuele plaatje compleet. Muzikaal krijgen we een onontwarbare kluwen van zieke gitaren, afwisselend gedragen en er op los ratelende drums, diepe bas en angstaanjagende vocalen geserveerd. De dynamiek is goed, dreigende passages worden handig afgewisseld met stukken die op totale 'sonic overkill' mikken.

MIN
Nihill moet er misschien voor waken niet te veel met alle registers open te spelen - het gevaar dat bij alle extreme muziek op de loer ligt, kan ook bij hen gaan opspelen: Afstomping door al te veel muzikaal geweld. Dat is op dit moment echter zeker nog niet aan de orde.

CONCLUSIE
Vernietigend.