#Roadburn 2013: Het voer

Snel, vet en makkelijk zijn de sleutelwoorden voor de ultieme Roadburn-maaltijd

Freek Verhulst & Clemens Lambermont ,

Moshen, headbangen, blowen, meedeinen, 'YEAH!' roepen, en dan ineens dat onbehaaglijke gevoel. Een diep gerommel in de buikstreek. Is het de bassist die zijn versterker nóg wat verder heeft opengedraaid? Nee, het is de maag die om aandacht schreeuwt. Waar ga je dan heen? Welk voer straalt genoeg hel en verdoemenis uit om in de stemming te blijven, maar geeft toch genoeg stabiliteit om met een gerust hart weer volledig door elkaar te kunnen worden geschud? Wat is de brandstof die de Roadburner draaiende houdt? 3voor12/Tilburg ging op een culinaire speurtocht naar het ideale Roadburnmaal en kwam terug met een gevarieerde proeverij van vetten, koolhydraten en suikers.

Snelle shoarma

"Ik zit hier gewoon uit praktische overwegingen", aldus Erik bij Karnak, de kebabtent om de hoek bij 013. "Het gaat er om dat ik zo snel mogelijk weer terug ben bij de muziek. De rest van de tenten heeft wel mooie menu's, maar daar moet je dan weer gaan zitten wachten. Dit is snel, lekker goedkoop en dichtbij. En ze hebben voldoende variatie in de menu's. Ik zit hier nu voor de derde dag. Gisteren hadden we de pizza, en donderdag de chickenwings."

'Sjtroepwaffels' tegen de vreetkick

De Noorse Roadburnster Elise weet wel waarom veel Roadburners net als Erik voor een snelle, vette hap. "Mensen blowen zich hier een ongeluk. En ja, dan krijg je de munchies." Haar vriendin My heeft een eigenzinnige kijk op de zaken: "De muziek voedt ons al, dus we hoeven niet veel te eten. Maar ik zorg altijd voor een stevig ontbijt, zodat ik een goede bodem heb om te gaan headbangen en drinken." De Noorse schonen proeven ook nog wat typisch Nederlandse cultuur: sjtroepwaffels blijken het ultieme Roadburn-tussendoortje.

High On Fire Tofu en een Endless Boogie Burger

Restaurant Gember en Sereh op de hoek van de Korte Heuvel profiteert in ieder geval maximaal van de Roadburn-honger. Ze gaan dan ook net een tandje verder dan de concurrentie in het aanprijzen van hun Roadburn-menu. Op de kaart prijkt onder meer een "Endless Boogie" Burger en een "High On Fire" Tofu. "We hebben 230 couverts verkocht gisteren, dat is vier keer vol. Echt absurd", vertelt een medewerker. De mensen willen een stevige, vette, 'mannelijke' maaltijd. De bamisoepjes worden amper verkocht, vooral de burger en de fish and chips lopen erg goed. Maar eerlijk gezegd ligt het vooral aan de locatie. We zitten praktisch naast 013 en dus kan de Roadburner vanuit ons zo snel mogelijk weer terug naar het festival. We merken trouwens wel dat die naamgeving van gerechten goed werkt: fans van High On Fire die helemaal geen vegetariër zijn, nemen uit pure loyaliteit toch de High On Fire Tofu. En tussen jou en mij: we hebben hier nu een van de bandleden van High On Fire binnen zitten. En ja hoor, hij zit aan zijn 'eigen' tofu."