#Roadburn 2013: Godflesh geeft een oorverdovend zuiver optreden

Industrialpionier klinkt nog steeds relevant

Maarten de Waal ,

Justin K. Broadrick lijkt zo langzaam aan een vast waarde te worden op het Roadburnfestival. Dit jaar staat hij er weer met zijn meest vermaarde en invloedrijke act, Godflesh, waarmee hij in de loop der jaren talloze bands (van Faith No More tot Fear Factory en Nine Inch Nails; zelfs Kirk Hammett is een grote fan) heeft beinvloed. Eerder heeft hij al eens ´Streatcleaner' integraal uitgevoerd, deze keer staat een ander cultalbum, ´Pure´, centraal.

CONCERT
Godflesh, Main Stage, zaterdag 20 april

MUZIEK
Rauwe industrial met hemelse boventonen

PLUS
Met Godflesh weet je wat je in huis haalt. De albums die Justin K. in samenwerking met trouwe kompaan Ben Green heeft gemaakt zijn stuk voor stuk hoogtepunten in de geschiedenis van de extreme muziek. Het geluid is dik in orde (hoewel hier en daar de ritmes wat naar de achtergrond gedrongen worden) en vooral hard genoeg om de massieve en tegelijkertijd zowel gepijnigde als verlossende sfeer te scheppen die voor Godflesh zo essentieel is. De visuals ondersteunen de primitief-religieuze ervaring waar het Justin in al zijn incarnaties om te doen is, en wanneer na een nummer of twee/drie Robert Hampson zich bij het duo voegt, kan de zaak niet meer stuk.

MIN
De pauzes tussen de nummers zijn soms wat lang. Hoewel ´Pure´ een andere, bij tijd en wijle meer hoopvolle geest uitwasemt dan het donker-nihilistische ´Streetcleaner´, is dit optreden wel een beetje een herhalingsoefening van een paar jaar geleden. Anderzijds: Wie maalt daarom, wanneer het zo goed is?

CONCLUSIE
God wordt vlees in de indrukwekkende geluidsmuur die Godflesh heet.