#Roadburn 2013: Spiritual Beggars steekt de 70's in een stoner-jasje

Zweden knallen subliem uitgevoerde stoner met invloeden van oude hardrock-iconen

Dirk Stolk ,

Spiritual Beggars is het equivalent van Orange Goblin, maar dan met meer lagen, beïnvloed door grootheden als Hendrix en Led Zeppelin. De vibe, de groove, het stuwende ritme waarop niet voorzichtig met de hoofden geknikt wordt op de maat, maar waarbij de haren uitbundig moeten dansen op de subliem uitgevoerde stoner.

CONCERT
Spiritual Beggars, Main Stage, zondag 21 april

MUZIEK
Een drummer wiens armen haast elastisch over de vellen lijken te vliegen en een -door bijvoorbeeld Hendrix geïnspireerde- gitarist die de riffjes afwisselt met solerend gejank typeren het geluid van Spiritual Beggars. Hierbij bewerkt een zwaar behaarde bassist zijn snaren voor de stonergroove en vult een toetsenist het geheel aan met een vol geluid van orgeltjes. Zanger Apollo Papathanasio (ja, echt) zwoegt, zweet en schreeuwt zich charismatisch door de set heen, waarbij hij aantoont van laag gebrom moeiteloos over te kunnen slaan naar een hoge uithaal.

PLUS
Herkenbare invloeden uit de good old 70's zullen iedere aanwezige een groot plezier doen. Van Led Zeppelin tot aan de virtuositeit van Hendix tot aan een grunge-gevoel in de stem van Papathanasio, dit allen verwerkt in het eigen stoner genre, waarbij de vergelijking met Orange Goblin makkelijk te maken is.

MIN
De gitaarversterker valt halverwege even weg en ook de microfoon vertoont wat korte kuren. Kortom; minimale (lees: geen) kritiekpuntjes.

CONCLUSIE
Spiritual Beggars is on fire!